Forskningsrådet stiller nok en gang opp med mange titalls millioner til førkommersielle anskaffelser, og åtte selskaper er med i den aller første konkurransen om drift og vedlikehold av jernbanenettet. Universiteter og høyskoler brukte mer på konsulentkjøp i corona-året enn året før, og ny standard for utslippsfrie arbeidsplasser og innovative og bærekraftige anskaffelser for bygg skal utvikles. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor, og: Nå haster det om du ennå ikke er påmeldt til Anbud365-dagen 3. juni. Siste frist er rett rundt hjørnet.
Snart slutt for påmelding til Anbud365-dagen
Fristen for å melde seg på årets utgave av Anbud365-dagen 3. juni løper ut onsdag 2. juni kl. 1600. Gå ikke glipp av denne muligheten til et solid kompetanseløft, og meld deg på her – hvis du ikke allerede har gjort det (!) – jo før, jo heller.
Nytt milliondryss over førkommersielle anskaffelser
Forskningsrådet lyser ut inntil 135 mill til hovedprosjekter til førkommersielle anskaffelser med frist 15. september. I den anledningen arrangeres webinaret “Hva er en førkommersiell anskaffelse og hvordan søker jeg om støtte?” onsdag 2. juni. Mer info om utlysningen finner du her – om webinaret her.
Kan farmasikompetanse kjøpes?
Farmasøytkonsulentene i Teriak anser hovedutfordringen å være at folk ikke vet hvilken kompetanse de besitter og at den kan leies. — Det ser vi spesielt på offentlige anbud. Vi opplever at en del offentlige innkjøpere ikke tror de kan kjøpe farmasikunnskap, og dermed etterspør de den heller ikke, heter det.
Mer på konsulenter i corona-året enn 2019
12 av 21 universiteter og høyskoler brukte mer på konsulenter i koronaåret 2020 enn året før, melder khrono.no. Universiteter og høyskoler brukte i 2020 over 2,5 mrd på ulike konsulenttjenester. Det er 2,9% mer enn året før.
Første anbud om drift og vedlikehold på jernbanen
Åtte selskaper deltar i den aller første konkurransen om drift og vedlikehold av jernbanenettet. Først ut er Sørlandsbanen, melder BaneNOR. Rekkefølgen for de andre kontraktsområdene vil bli kunngjort i 2023 og alle områdene skal være konkurranseutsatt i 2027.
Større vekt på nasjonal produksjon i anbud
Vedtaket i Stortinget er gull verdt for oss, kanskje helt avgjørende, konstaterer munnbindprodusenten Innovern AS i Sykkylven i Sunnmørsposten: Stortinget ber om investeringstilskudd til norske produsenter av smittevernutstyr, og at hensynet til nasjonal produksjon av beredskapsprodukter tillegges større vekt i anbudsprosessen.
LEAN-basert fremdriftsplan i anbud
Ved Joint Warfare Centre i Stavanger utfører Forsvarsbygg omfattende oppgradering og renovering av eksisterende bygg med en LEAN-basert fremdriftsplan. I anbudskonkurransen la alle entreprenørene frem en plan for hvordan de ville løse logistikk og fremdrift i prosjektet. Den største fordelen er full kontroll på byggetiden.
Standard for bærekraftige innkjøp
En ny nasjonal standardiseringskomité (SN/K 594) er i oppstartsfasen. Den skal utvikle standarder for utslippsfrie arbeidsplasser og innovative og bærekraftige anskaffelser på byggområdet, melder Standard Norge.
Mer SMB-tilpassede forsvarsanskaffelser
Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget mener små og mellomstore bedrifter har behov for bedre tilpassede anskaffelsesprosesser som i større grad tar høyde for nødvendigheten av hurtigere og mer smidige prosesser. Flertallet mener av den grunn at Forsvarsmateriell må se på systemer som kan lette prosessene rundt innkjøp.
Fylkeskommune veileder og innkjøper
-Klima- og miljøplanen skal bidra til økt fokus på de ulike satsingsområdene. Nordland fylkeskommune har en rolle som veileder overfor kommunene og som innkjøper, påpeker fylkesråd Kirsti Saxi i fylkeskommunen.
Fellesinnkjøp Sarpsborg-Fredrikstad?
Skal Fredrikstad kommune og Sarpsborg kommune lage fellesløsninger for renovasjon, innkjøp og drift av biler og -verksted? Mye tyder på at det går den veien. – Det hører med til sjeldenhetene at administrasjonen selv sier at det er penger å spare. Da er det trolig store innsparingsgevinster å hente, ifølge uttalelser i Fredrikstad Blad.
Skjerpede miljøkrav i veikontrakter
I nye drift- og vedlikeholdskontrakter har Statens vegvesen skjerpet miljøkravene. I en av kontraktene blir klimaavtrykket avgjørende for hvem som får kontrakten. Totalt inngås kontrakter for drift av 3.500 km riksvei fra Haugesund i sør til Nordkapp i nord. De fleste kontraktene gjelder for fem år, og den samlede verdien er på fire mrd.
Kommune noterer seg ny veiledning om kunstgress
Norge har nesten 2000 kunstgressbaner som må skiftes ut hvert 10.-15. år. Engerdal kommune har notert seg at det nå kommer en ny veiledning som skal hjelpe kommuner og idrettslag med å gjøre best mulig anskaffelser av kunstgressbaner, både for idrett og miljø.
Norsk selskap kaprer milliardkontrakt i Danmark
Tide vil bli tildelt busskontrakten for Ålborg i Danmark – landets 4. største by, opplyser Nordjyllands Trafikkselskap. Kontrakten har en samlet verdi på inntil cirka 4,8 mrd. Dette er det største anbudet Tide har vunnet noensinne målt i kontraktsverdi, ifølge selskapet Oppstart er satt til august 2022. Kontrakten skal driftes av 121 elbusser og 310 ansatte.
Nye danske TCO-verktøy
Nye TCO-verktøy fra Miljøstyrelsen i Danmark gjør det lettere for offentlige innkjøpere å gjøre grønne valg. Samfunnsomkostningene ved CO2-utslipp i bruksfasen kan nå regnes inn i tilbudets verdifastsettelse. En totaløkonomisk analyse beregner den samlede økonomiske kostnad ved å kjøpe et produkt, bruke det og håndtere det etter endt bruk.
Kompetanseløft i fellesskap for grønne innkjøp
Kommuner, regioner og stat må samarbejde om å utvikle en ambisiøs og tverrgående strategi for hvordan vi kan sikre et kompetanseløft for den grønne innkjøpere, skriver Sara Vergo, formann i Danmarks Jurist- og økonomforbund/offentlig. Hun peker på at utfordringene må identifiseres, slik at man kan få til mer bærekraftige anskaffelser
Mer Peppol-fakturering i Sverige
Peppol-toget tøffer videre i statlig forvaltning når nå Statens servicesenter i Sverige utvider løsningen for dem som betjener seg av deres tjenester. Peppolfakturering skal bli mulig hos minst 59 kunder i løpet av 2021. Peppolsystemet for elektroniske innkjøp har hittil vært begrenset til å motta fakturaer fra kundene, ifølge upphandling24.se.
Offentlig kontrakt og redusert ungdomsledighet
En ny skotsk studie gir eksempler på offentlige fordeler som kan komme fra å benytte de nasjonale, landsdekkende rammeavtalene til skotske myndigheter. Et eksempel er Canon som gjennom en kontorutstyrskontrakt har styrket kontakten mellom næringsliv og ungdom med sikte på bl.a. å redusere ungdomsledigheten.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 28. mai"