Offentlige anskaffelser: Stort og smått 5. mai

Anbud365: Krever tiltak som styrker innkjøperes kompetanse på miljø-anskaffelserDet er nå behov for at det fastsettes i lov en plikt til å bruke fremforhandlede bransjestandarder uten vesentlige endringer der slike foreligger. Dette kan ikke være bare en «ordensbestemmelse» som nå, men en pliktregel, heter det i høringssvaret fra Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) til Anskaffelsesutvalgets første delutredning. På bildet, adm. dir Liv Kari Skudal Hansteen (foto: RIF/Nicolas Tourrenc).

Skriv ut artikkelen

Økt innkjøpkompetanse vil bidra til mer effektiv planlegging og bygging. Det kommer råd til stortingsmeldingen til statsråd Monica Mæland: Innovasjon, SMB og leverandør-satsing. Forenkling for «småinnkjøpene» på gang også i Sverige, og den kommunale konkurranseutsettingen i Danmark står nesten stille. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Trenger økt innkjøpskompetanse

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) har gjennomført en undersøkelse blant 175 toppledere i bransjen for å kartlegge hvordan planleggings- og byggeprosessen kan effektiviseres. Resultatene er tydelige: Økt innkjøpskompetanse, gjennomføringsmodeller med samarbeid og offentlig leverandørstrategi.

Stortingsmelding (I): Innovasjon og SMB

NHO vil ha en ny stortingsmelding om offentlig anskaffelse for å øke innovasjonen og sikre de mindre bedriftene. For å realisere potensialet i offentlige innkjøp, er det viktig at innkjøperne settes i stand til å utnytte et effektivt verktøy til å nå målsettinger innenfor innovasjon, seriøsitet, klima- og miljø.

Stortingsmelding (II): Attraktivt for leverandører

Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) har svart på invitasjonen i brev til Nærings- og fiskeridepartementet. I brevet oppfordrer MEF til at stortingsmeldingen bør svare på følgende overordnede spørsmål: Hvordan kan anskaffelsesregelverket og oppfølgingen av offentlige innkjøp gjøre det attraktivt å være en leverandør til det offentlige?

Utsatt jernbanekonkurranse

Det blir vel knapt med tid til gjennomføring av jernbane-konkurransen med kontraktsinngåelse i desember i år, slik at trafikkstart kan finne sted i desember 2018.  Tidspunkt for trafikkstart endres derfor til juni 2019 for trafikkpakke 1, fremgår det av en pressemelding fra Samferdselsdepartementet.

Reduserte konsulentbruken i 2016

Statens vegvesen brukte 283 millioner kroner mindre til konsulenter i 2016 enn året før. Totalt ble det i fjor kjøpt konsulenttjenester for 3 141 millioner kroner. Beløpet gjelder bruk av konsulenter i forbindelse med utbygging og forvaltning av etatens om lag 10 000 km riksveger. Dette kommer fram i årsrapporten fra Statens vegvesen for 2016.

Felles innsats mot arbeidslivskrim

Nye Veier og Skatteetaten har signert avtale om å samarbeide mot arbeidslivskriminalitet. Avtalen gjør at Nye Veier kan skaffe seg fullmakt til å innhente taushetsbelagt informasjon fra Skatteetaten om leverandører og underleverandører og ansattes lønnsforhold hos leverandørene.

Sykehusinnkjøp fullt operativt

Med den siste virksomhetsoverdragelsen har divisjon sør-øst i Sykehusinnkjøp HF fått 34 nye medarbeidere. Overdragelsen gjelder innkjøperne som jobber med lokale anskaffelser i Helse Sør-Øst. Med disse på plass er Sykehusinnkjøp HF endelig fullt besatt.

Fire konkurrerer om Helseplattformen

Fire av de fem selskapene som var prekvalifisert i konkurransen om Helseplattformen for Helse Midt-Norge leverte tilbud innen fristen: Tieto Norway AS, Cerner Norway, Epic Systems Corporation og DCX Technology AS (tidligere CSC Scandihealth). Selskapet InterSystems leverte ikke tilbud.

Kofa med nytt telefonnummer

Kofa, som nå holder hus i Klagenemndsekretariatet i Bergen, har fått nytt telefonnummer: 55 19 30 00. Se for øvrig www.klagenemndssekretariatet.no.

Forenklinger på gang i Sverige

Den svenske regjeringen vurdere å en betydelig forenkling av reglene for offentlige anskaffelser under EU/EØS-terskelverdiene. Det opplyste civilminister Ardalan Shekarabi på årsdagene til Sveriges Offentliga Inköpare (SOI) nylig, melder offentligaaffaarer.se.

Vil sette fart på konkurranseutsetting

Det er en god start at regjeringen nå setter et mål for konkurranseutsettingen på det kommunale området, mener Dansk Erhverv. Regjeringen i Danmark har varslet at den ønsker oppgaver som eldreomsorg, helse og barnepass for mist 75 mrd kroner konkurranseutsatt frem til 2025.

Konkurranseutsetting står nesten stille

Nye tall fra Danmarks Statistikk viser at danske kommuner fortsatt er tilbakeholdne med å la private leverandører by på offentlige oppgaver som f.eks. rengjøring, vedlikehold av veier og drift av kantiner. I 2016 hadde kommunene samlet sett konkurranseutsatt 26,9% av oppgaver som egner seg for slikt – opp 0,4% prosentpoeng fra året før-

Nye krav kan gi overbelastning

Svenske innkjøpere er redde for at regjeringens nye forslag til arbeidsrettslige krav ved anskaffelser kan medføre en risiko for å overbelaste lokale myndigheter. Det må bl.a. ansettes ny kompetanse for å kunne leve opp til kravene, heter det i en pressemelding fra Svenske Offentliga Inköpare, og den kompetansen er en mangelvare.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 5. mai"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.