Viktige anskaffelsesarrangementer som perler på en snor de nærmeste dagene, en veiledning skal sørge for at bussansatte får mer innflytelse på anbud, og kommuners anskaffelser skal under lupen. Lokalmatprodusenter i nord skal synliggjøres for innkjøpere og Grimstad-bedrift kapret stor kontrakt i Belgia. Lav pris og lav klimabelastning kan høre sammen, mener danskene, og Finland legger ned sin motor for innovative anskaffelser. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
11.mars: Innkjøpsforum for forsyningssektoren – nå haster det …
Det er fortsatt noen få ledige plasser på møtet 11. mars i Innkjøpsforum for forsyningssektoren i regi av Anbud365 og Thommessen. Fullt program finner du her, og hvis du vil melde deg på direkte, uten å kikke på programmet først, kan du gjøre det her. Men det haster nå, om du vil være sikret plass!
14.mars Anskaffelsesdagen 2024 i Bergen
Et tettpakket og høyaktuelt program på Anskaffelsesdagen i Bergen 14. mars. Bak arrangementet står Simonsen Vogt Wiig, Inventura og Innkjøpsforeningen. Program og muligheter for påmelding finner du her. Etter endt konferanse blir det mingling og tapas, fremgår det av invitasjonen.
20. mars: Anbud365-webinar om tilbudsevaluering!
Onsdag 20. mars er det tid for et nytt, gratis Anbud365-webinar. Denne gangen med partner Wenche Sædal og senioradvokat Nora Elisabeth Lovén fra Thommessen som skal øse av sin kompetanse om tilbudsevaluering. Meld deg på her!
Anbudshjelp til buss-ansatte
En ny veiledning skal hjelpe tillitsvalgte og medlemmer i bussbransjen med å få mer innflytelse på anbudsprosesser i kollektivtrafikken. Fellesforbundet har det siste halve året jobbet med denne veiledningen, som er et samarbeid mellom NHO Transport, Kollektivtrafikkforeningen og Yrkestrafikkforbundet.
Kommuners anskaffelser under lupen
Kommunenes gjennomføring av nødvendige anskaffelsesaktiviteter er et prosjekt med formål å finne suksesskriterier og barrierer for kommunenes gjennomføring av nødvendige anskaffelsesaktiviteter. Prosjektet er nå ute på Doffin, med tilbudsfrist 12. mars.
Samarbeidsavtale om offentlige anskaffelser av vaksiner
Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har inngått en samarbeidsavtale med Folkehelseinstituttet (FHI), Helsedirektoratet og Sykehusinnkjøp om offentlige anskaffelser av vaksiner. Som følge av omorganiseringen av den sentrale helseforvaltningen, har oppgaver hos FHI knyttet til vaksiner, blitt overført til DMP.
PMI: Industriaktiviteten øker
DNB PMI (innkjøpssjefsindeks), justert for normale sesongsvingninger, ble 51,9 i februar og indikerer dermed at industriaktiviteten øker. Indeksen steg med 0,8 poeng fra januar, som ble opprevidert med 0,4 poeng. Det var en tydelig bedring i de tre delindeksene for nye ordre, produksjon og sysselsetting.
Ber om tilbud på beredskapslagring av korn
Landbruksdirektoratet inviterer på Doffin kornbransjen om å gi tilbud på lagring av de første 30 000 tonn med mathvete for beredskapslagring. Innen 2029 er planen at beredskapslageret skal være tilsvarende tre måneders forbruk av matkveite. Kontraktene er på 25 år og er dermed forutsigbare både for staten og aktørene som skal lagre.
Rammeavtale for digital forsvarsstøtte
Forsvarsmateriell har signert en rammeavtale med Capgemini for smidig støtte til programorganisasjonen Mime/MAST. Satsingen er et ledd i moderniseringen av Forsvaret, og spenner fra teknologiprosjekter for anskaffelse og ombygging av materiell til organisasjonsutviklingsprosjekter. Avtalen har en verdi på nesten 300 millioner kroner.
Synliggjøre lokalmatprodusenter for innkjøpere
Nordnorsk kompetansesenter MAT jobber for tiden med å lage en oversikt over Nordnorske lokalmatprodusenter. Katalogen skal øke synligheten til bedriftene for innkjøpere og arrangører av arrangementer. Disse får tilgang til informasjon om bedriftene i katalogen som vil legges tilgjengelig på nettstedet www.nkmat.com.
Konkurranseutsetting av sykehjem i Bergen
Byrådet i Bergen vil konkurranseutsette to eksisterende kommunale sykehjem. Det innebærer at private aktører bør eller kan brukes der disse kan levere velferdstjenester med den kvaliteten som kreves i regelverk og kontrakt, til en lik eller lavere samlet kostnad enn det kommunen kan levere i egenregi, heter det.
Vant viktig europeisk anbud
Et firma fra Grimstad skal bistå Brussels 112-sentral med livevideo for bedre sikkerhet og tjenester. Gjennom bruken av video har de som mål å forbedre 112-responsen ved å skape bedre felles situasjonsforståelse og gi visuell støtte under hendelser, ifølge en pressemelding.
Anbud og fiktiv dokumentasjon
Virksomheter som leverer fiktiv dokumentasjon og uriktige opplysninger under en tilsynsprosess er en betydelig utfordring, fremgår det i Arbeidstilsynets rapport «Risikobilde». Konsekvensene av dette er konkurransevridning i anbudskonkurranser, og mulige konkurser for virksomheter som overholder lønnsvilkårene i offentlige prosjekter.
Jubler for 30% klima- og miljøkrav-vekting
– Vi synes dermed det er flott at klima- og miljøkrav i større grad vil bli vektet ved offentlige anskaffelser, og håper at det vil føre til enda større utnyttelse av potensialet innen ENØK i den offentlige bygningsmassen, sier Thon Wicklund. Nicolai Thon Wicklund, Key Account Manager hos ventilasjonsbedriften ClevAir til itbaktuelt.no.
50 lokale vi ha E6-oppdrag
Det er allerede 50 lokale aktører som gjerne vil ha store og små oppdrag i forbindelse med E6-utbyggingen i Rennebu. Utbyggerne anslår at 10% av prosjektsummen fort kan bli lagt igjen lokalt når veien står ferdig. Det er en betydelig sum når total kontraktsverdi på veiutbyggingen er på 2,2 milliarder kroner, skriver lokalavisen OPP.
Avtale om lokal mat til soldater
I løpet av kort tid skriver Ørland flystasjon under en avtale om å servere sine soldater mer kortreist mat. Det vil få stor betydning for lokale bønder. – Dette er en intensjonsavtale om at soldater og mannskap på Ørland hovedflybase skal bruke mat produsert og foredlet i Midt-Norge, skriver Trønderbladet.
Risikovurderinger heretter
Sju steder i Larvik er det montert kameraer fra kinesisk selskap – trolig uten risikovurdering. Nasjonal sikkerhetsmyndighet advarer om mulige «skjulte bakdører». Kommunen vil nå foreta nye risikovurderinger knyttet bruk og innkjøp av kinesisk produsert hardware og software, melder Østlands-Posten.
Legger ned støtte til innovative anskaffelser
KEINO kompetansesenter som er en del av gjennomføringen av det finske regjeringsprogrammet, avsluttes i 2024. Senteret bistår finske offentlige oppdragsgivere med utvikling av bærekraftige og innovative anskaffelser. De som er med i KEINO-nettverket vil fortsatt støtte denne typen anskaffelser som en ledd i egen virksomhet.
Ingen på Ukraina-sanksjonsliste
Statens innkjøpssentral i Sverige følger tett utviklingen i Ukraina og hvordan dette påvirker eller kan påvirke forhold knyttet til deres rammeavtaler. Etter en innledende gjennomgang har de konstatert at de ikke har noen rammeavtaler med direkte tilknytning til selskapene eller personene som står på sanksjonslisten vedtatt på EU-nivå,
Irsk veiledning om samfunnsansvars-kjøp
Irlands kontor for offentlige anskaffelser har laget en omfattende veiledning til bruk bl.a. ved offentlige anskaffelser: “Opportunities and approaches for Sustainable Public Procurement”. Veiledningen ble publisert i januar 2024 og forklarer sentrale begreper om grønne, sirkulære og sosialt ansvarlige offentlige anskaffelser.
Sjekket priser og klimabelastning
Miljøstyrelsen i Danmark har i rapporten «Prisen for cirkulære indkøb» undersøkt potensialet for det offentliges grønne og sirkulære innkjøp. Konklusjonen er at det å tenke sirkulær økonomi inn i anbud og velge produkter med lavest klimabelastning, ikke fører til høyere, men tvert imot til lavere priser når totaløkonomi tas i betraktning.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 8. mars"