Å søke nye og grønne løsninger gjennom innovasjonsprosesser må være et tydelig mål i innkjøpsstrategier, heter det i en fersk veiledning for anskaffelse av grønn transport i offentlig og privat sektor. En sjekkliste i sju punkter gir den offentlige innkjøperen grunnlaget for en stegvis, kunnskapsbasert tilnærming til å etterspørre løsninger som fremmer klimavennlig transport.
Veiledningen er utarbeidet av Norges Bilbransjeforbund, Bilimportørenes landsforening, Norges Lastebileier-Forbund, Drivkraft Norge, Zero og Klima Østfold/Viken fylkeskommune. Arbeidet har vært ledet av Leverandørutviklingsprogrammet (LUP). Veiledningen tar utgangspunkt i problemet som Grønt landtransportprogram (GLP) peker på: at utslippene i transportsektoren er for høye.
33% av utslippene fra transport
Det fremgår av veiledningen at 33% av Norges utslipp kommer fra transport. Halvparten av dette kommer fra veitrafikken. Norge har satt ambisiøse mål for transportsektoren, og skal halvere utslippene fra 2005 til 2030. Å gjøre innkjøpene i offentlig og privat sektor grønnere er en sentral del av dette arbeidet.
Å søke nye og grønne løsninger gjennom innovasjonsprosesser må være et tydelig mål i innkjøpsstrategier, heter det. Målsetninger er nødvendig for å etablere en plan med konkrete milepæler. Hvilke målsetninger som settes, varierer fra virksomhet til virksomhet – eksempler kan være mål om klimanøytralitet, antall nullutslippskjøretøy eller utslippsfri byggeplass.
I liten grad konkrete forslag
Målet med veiledningen er at flest mulig private og offentlige innkjøpere skal etterspørre løsninger som fremmer klimavennlig transport i sine vare – og tjenesteleveranser.
Fordi nye og grønne løsninger utvikles i et høyt tempo, viser veiledningen i liten grad til konkrete forslag. Det er isteden lagt vekt på̊ hvordan innkjøper – steg for steg – kan drive prosessen for å få relevant innsikt og kunnskap til å etterspørre løsninger som fremmer klimavennlig transport. Det er også mange lenker i veiledningen med inngang til videre til aktuelle og relevante sider.
Sjekkliste
I veiledningen fins også sjekkliste i sju punkter:
- Hva er våre utfordringer og mål?
- Har vi kartlagt behovet godt nok?
- Har vi undersøkt om det har kommet nye leverandører på markedet?
- Har vi sjekket om det finnes nye eller bedre løsninger i markedet?
- Har vi sjekket om det er rammevilkår, – eller et regelverk vi må forholde oss til?
- Har vi sjekket om det finnes økonomisk støtte til vårt innkjøp eller innkjøpsprosess?
- Har vi fulgt opp og sjekket at leverandøren har levert grønne transporttjenester som avtalt?
Bli den første til å kommentere på "Sjekkliste viser vei mot kjøp av nye og grønnere transport-løsninger"