Distriktsbutikkene i Tromsø kan få avtaler om offentlige innkjøp til skoler, barnehager og sykehjem. Kommunestyret har enstemmig sluttet seg til et forslag om at det nå skal legges til rette for at små og lokale aktører kan inngå avtaler med kommunen om leveranser til lokale institusjoner. Spesielt fire tiltak innenfor rammen av anskaffelsesreglene kan være aktuelle.
Dette fremgår av nettsidene til Merkur-programmet, som er et statlig program for butikkutvikling.
Tromsø kommune skal nå ha en gjennomgang av strategien for offentlige innkjøp. Spesielt skal kommunen se på hvordan en kan legge til rette for lokalt næringsliv, innenfor gjeldende lover og regelverk. Det er en uttalt målsetting fra kommunestyret at framtidige kontrakter blir tilrettelagt slik at det er mulig for distriktsbutikker og andre mindre leverandører å levere tilbud.
Bekymret for kommunens utkant
Lokalpolitikere har engasjert seg sterkt i spørsmålet om offentlige innkjøp. Bakgrunnen for engasjementet er frykt for at samvirkelaget i kommunens utkanter kan stå i fare, på grunn av liten omsetning og marginal inntjening.
Et eksempel er Lakselvbukt, der skolen i bygda handler på butikken. Men Lakselvbukt bo- og servicesenter som ligger 100 meter fra butikken, har måtte forholde seg til en felles innkjøpsavtale for hele kommunen, når det gjelder kjøtt, fisk og vanlige husholdningsvarer. I 2015 ble det handlet for 150.000 kr. Dette beløpet alene kan være en viktig bidragsyter til å bevare nærbutikken.
Beboerne i området sier de mange ganger har vært fortvilet når store trailere og varebiler kommer kjørende titalls mil for å levere et par-tre pappesker med varer. Dette skjer selv om lokalbutikken som ligger noen meter unna, kan levere tilnærmet samme vareutvalg.
Vil gi mindre svinn
Nåværende innkjøpsavtaler medfører at kommunale institusjoner i distriktet ofte må kjøpe store kvantum av varer som lett kan gå ut på dato. Det er dårlig økonomi. Med bedre tilgjengelighet og kort vei til butikken vil innkjøp av mindre kvantum av enkeltvarer gi mindre svinn, heter det.
Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg i kommunen mener, ifølge merkur-programmet.no, mener at det vil være i strid med lov om offentlige anskaffelser dersom kommunale institusjoner får inngå kontrakt om offentlige innkjøp med en lokal leverandør uten at andre leverandører får mulighet til å gi tilbud. – Men det er mulig å gjøre grep i anskaffelsesprosessen for å legge til rette for at små lokale aktører kan gi tilbud på kontrakter, legger hun til. Hun viser til fire tiltak som Tromsø kommune kan gjennomføre:
Fire tiltak
- Dele opp rammeavtaler slik at det er mulig å gi tilbud innenfor bestemte geografiske områder. For eksempel ved å skille ut Lakselvbukt som et eget geografisk område.
- Ikke ha pris som eneste tildelingskriterium. Ta inn kriterier som for eksempel miljø, leveringstid, tilgjengelighet el.
- Oppfordre større leverandører til å bruke lokale leverandører som underleverandører for bestemte områder.
- Inngå kontrakt direkte med lokale leverandører der anskaffelsens totale verdi er under 100.000 kr eks. moms.
Bli den første til å kommentere på "Skal legge til rette for næringsliv i utkanten gjennom revidert anskaffelsesstrategi"