Vinner anbud tross transport på 6000 km – med tilhørende utslipp

Anbud365: Vinner anbud tross transport på 6000 km - med tilhørende utslippArbeids- og velferdsetaten har nylig startet en ny anskaffelse av ganghjelpemidler. Etaten har brukt mye tid og ressurser i planleggingsfasen av anskaffelsen blant annet for å sikre at viktige hensyn knyttet til livssykluskostnader, universell utforming og miljømessige konsekvenser av anskaffelsene blir ivaretatt, opplyste arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i et skriftlig svar på spørsmål fra Stortinget (foto: Jan Richard Kjelstrup/ASD).

Skriv ut artikkelen

NAV jobber intenst for å løse et miljø-dilemma. Det gjelder rullator-leverandører. I dag er kinesiske leverandører prioritert på rammeavtalene fordi miljøsidene ved 6000 kilometer transport ikke har med «kontraktens gjenstand» å gjøre. Konkurrenten på Gjøvik kommer dermed i annen rekke, selv om de hevder seg godt på pris. Transport er imidlertid en av de største utslippsverstingene, men tas altså ikke hensyn til i denne sammenhengen. Nå er dilemmaet blitt sak på Stortinget.

Bedriften Topro Industrier på Gjøvik produserer rullatorer, og er på flere avtaler med storkunden NAV (Arbeids- og velferdsetaten). På en av disse, rullatorer til utebruk, gjelder parallelle rammeavtaler og her er Topro rangert som nummer tre. Også i en annen NAV-kontrakt for levering av rullestoler er Topro lavere rangert enn andre leverandører. Oppland Arbeiderblad skriver at bedriften på pris var marginalt svakere enn konkurrentene.

Sentralt i debatten om disse leveranser står miljøhensyn, ikke minst fordi en av de leverandørene som NAV har kontrakt med, er et norsk firma som velger kinesiske rullatorer. Da kommer bl.a. miljøutfordringene som følge av den lange transporten opp.

Dialog om miljøpåvirkningen

Neste anbudsrunde når det gjelder rullatorer kommer til høsten. Da er det snakk om en fireårig avtale. For tiden er det dialog mellom NAV og Topro om miljøpåvirkningen ved anbudsrundene. Og temaet er blitt sak på Stortinget i og med at Tore Hagebakken (a) spurte arbeids- og sosialminister om miljøhensyn blir et kriterium i valg av leverandør ved anbud i NAV.

– Statlige innkjøp bør så langt som mulig ivareta norske arbeidsplasser når produktene representerer meget høy kvalitet og pålitelighet, påpeke Hagebakken. Når det gjelder miljøhensynet handler det i dette tilfellet særlig om den lange transporten, om lag 6000 kilometer, men også om framstillingen av selve produktet.

Strid med regelverket

I sitt svar konstaterte statsråden at valg av leverandør bare ut fra at produktet er lokalt fremstilt, vil være i strid med regelverket for offentlige anskaffelser. Samtidig er oppdragsgivere også forpliktet til å redusere skadelig miljøpåvirkning og fremme klimavennlige løsninger der det er relevant.

– Jeg er informert om at Arbeids- og velferdsetaten arbeider målrettet med å innrette sin anskaffelsespraksis slik at den bidrar til å redusere skadelig miljøpåvirkning og fremme klimavennlige løsninger der dette er relevant. Etaten har de siste årene benyttet Svanen og ulike kompetansemiljøer som rådgivere for miljøkrav i sine anskaffelser, fremholdt Hauglie, og fortsatte:

–  Høsten 2018 startet Arbeids- og velferdsetaten et miljøprosjekt på hjelpemiddelområdet hvor både Difi, kompetansemiljøer og leverandører deltar. En av etatens store innkjøpskategorier, rullestoler, inngår i prosjektet. Kunnskap og erfaringer fra dette prosjektet vil antakelige også kunne benyttes på andre produktområder.

Bli den første til å kommentere på "Vinner anbud tross transport på 6000 km – med tilhørende utslipp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.