Åtte av ti danske rådgivervirksomheter avstår ofte eller en gang i blant fra å komme med tilbud i offentlige anbudskonkurranser fordi transaksjonskostnadene er for høye. Det fremgår av en fersk undersøkelse. I snitt, mener 30%, ligger slike kostnader på nær 10 prosent av forventet kontraktsum.
Rådgivergruppen i Dansk Industri, DI Rådgiverne, er et bransjefellesskap. Årlig gjør gruppen en spørreskjemaundersøkelse blant sine medlemmer om transaksjonskostnadene knyttet til offentlige anskaffelser. Dansk Industri er søsterorganisasjon til NHO/Norsk Industri. I årets undersøkelse svarte 132 rådgivervirksomheter, dvs. en svarprosent på knapt 20 %.
Mer enn 60 % av rådgiverne opplever at transaksjonskostnadene har økt fra 2014 til 2015, mens 34 % mener at de har vært omtrent uendret, fremgår det av undersøkelsessvarene.
Lar være å delta
Nesten 80 % av rådgiverne støter på offentlige anskaffelser med så høye transaksjonskostnader at de avholder seg fra å komme med tilbud. Omtrent halvparten sier at de ofte lar være, mens den andre halvdelen sier at de noen gang velger å la være å utarbeide tilbud. Bare 5 % svarer at de aldri har valgt å avstå fra å komme med tilbud på grunn av for høye transaksjonskostnader.
30 % av rådgiverne anslår transaksjonskostnadene i gjennomsnitt til ca. 10 % av forventet kontraktssum på de oppgaver de faktisk gir tilbud på. Av de 30 % mener nærmere 30% at deres transaksjonskostnader i gjennomsnitt ligger mellom 10 og 30 % av kontraktsummen. Det er hovedsakelig krav til tilbudsmaterialet (70 %) i tillegg til omfang og kompleksitet (55%) i konkurransegrunnlaget som oppgis å være ressurskrevende.
Eksempel
I en pressemelding gir DI Rådgiverne et eksempel. En statlig institusjon skal ha løse en kommunikasjonsoppgave. Kontraktssummen lyder på 950 000 kroner. 20 virksomheter leverer tilbud, og hver virksomhet bruker 100 000 kroner på å utarbeide tilbudet. Til sammen koster det altså tilbyderne to millioner kroner å lage tilbudene. I tillegg kommer de ressurser som den statlige institusjonen selv bruker til å utarbeide tilbudet og til å vurdere innkomne bud.
DI Rådgiverne foreslår at kommuner og regioner i tiden fremover bør beregne hva deres anskaffelser forventes å innebære av transaksjonskostnader, f.eks. gjennom et pilotprosjekt på rådgiverområdet.
Bli den første til å kommentere på "Åtte av ti avstår fra å gi tilbud fordi det er for dyrt"