En konkursbølge blant private i Danmark som drifter pleiehjem på kontrakt for det offentlige, har gjort kommunene der tilbakeholdne med konkurranseutsettingen av slik drift. Lindrende ord er kommet fra så vel professoralt som fra arbeidsgiverforeningshold.
Etter to år med et stigende antall konkurser i den private omsorgssektoren, opplever nå arbeidsgiverorganisasjonen Dansk Industri at kommunene er nervøse for å konkurranseutsette driften av syke– og pleiehjem.
Konkurser på dette området var et særsyn i Danmark fram til 2013, men så steg antallet til åtte på landsplan i 2015. Hver gang med store overskrifter og usikkerhet for så vel innbyggere som kommunene.
Har satt sine spor
Konkursbølgen har satt sine spor i det kommunale landskap. Dansk Industri har ingen statistikk over antallet konkurranser som er trukket tilbake eller avlyst, men peker på en rekke eksempler fra ulike deler av landet.
Ifølge professor i offentlig ledelse ved Handelshøyskolen i København, Carsten Greve, er det et stort potensial i å konkurranseutsette flere oppgaver hvis kommunene skal sikre bedre tjenester til sine borgere. I en artikkel på nettsiden til Dansk Industri uttaler han at den seneste tidens konkurser kanskje har fått kommunene til å tenke seg godt om. Men, sier professoren, hvis man sørger for å avstemme forventninger og sette krav til hvordan samarbeidet skal foregå, er det ingen grunn til å være redde.
Tilpasser seg markedet
Dansk Industri mener at konkursene er et uttrykk for at de private pleiehjemsvirksomhetene holder på å tilpasse seg markedet som har forandret seg mye de siste par årene. I tillegg minner organisasjonen om en undersøkelse fra Sundheds– og Ældreministeriet. Her er 1000 innbyggere over 65 år spurt om hvor tilfredse de er med hjemmepleien. Resultatet er klart, heter det, de eldre innbyggerne er mer tilfredse med de private leverandørene enn med de kommunale.
Bli den første til å kommentere på "Dansk konkursbølge demper konkurranseutsetting"