Også i Danmark lyder nå kravet om et innkjøpskontroll-organ. Det er DI Rådgiverne som etterlyser et slikt. I DIs (Dansk Industris) søsterorganisasjon i Norge, NHO, har kravet om et eget tilsyn for offentlige innkjøp lenge vært en kampsak. Det er ressursbruken danskene vil ha gjort noe med – det handler om transaksjonskostnadene. For NHO dreier det seg om etterlevelse av regelverket.
DI Rådgiverne flagger forslaget om et slikt kontrollorgan i en utgave av deres nyhetsbrev, omtalt i udbudsmedia.dk. Organet skal ha oppmerksomheten sin rettet mot nasjonale mål for det maksimale ressursforbruket som er forbundet med offentlige innkjøp. Organet forutsettes også å lage en omfattende informasjonskampanje med enkle råd som sikrer lavere omkostninger.
Rådgiverbransjen i Danmark topper listen over bransjer med de høyeste anskaffelseskostnadene. I nyhetsbrevet heter det at deres seneste undersøkelser viser at det faktisk bare er blitt verre siden de i 2016 sist spurte. Nærmere 85% i den siste undersøkelsen svarer at det helt eller delvis er de ressurser og kostnader som er forbundet med slike konkurranser, som gjør at de avholder seg fra å være med i offentlige anbudskonkurranser.
Ressursspille
Dette går ut over offentlige innkjøpere så vel som rådgivervirksomheten som leverandør, og dermed oppstår et massivt ressursspille som bidrar til en dårlig forretning for både samfunn og virksomheter, skriver DI Rådgiverne i sitt nyhetsbrev.
DI Rådgiverne er med i en arbeidsgruppe i regi av Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen der man diskuterer aktuelle løsninger på bl.a. ressurssituasjonen. Forslaget om et kontrollorgan er spilt inn her. Kontrollorganet skal holde øye med hva som er god innkjøpspraksis i det offentlige, heter det.
Råd om bedre innkjøp
De lover å sette et kontinuerlig fokus på denne saken. Bransjen, i sin egenskap som hyppige anskaffelsesrådgivere, kan også være med å endre atferd hos offentlige innkjøpere. DI Rådgiverne innkaller nå sine medlemmer til møte der de bl.a. skal utrustes med råd til de offentlige kunder om bedre innkjøp av rådgiverytelser. – Vi fortsetter kampen mot transaksjonskostnadene og oppfordrer sine medlemmer til å kontakte foreningen hvis de opplever urimelige konkurranser.
I Sverige har Konkurrensverket en tilsynsfunksjon, der poenget er å se til etterlevelsen av regelverket. Det er noe i den retning NHO også ønsker, men som Nærings- og fiskeridepartementets politiske ledelse hittil blankt ha avvist.
Bli den første til å kommentere på "Dansk krav om kontrollorgan for offentlige anskaffelser"