Het høst i Danmark om bruk av private tilbydere i sosialsektoren

Anbud365: Brian Mikkelsen, nytiltrådt adm. dir. i Dansk Erhverv, kom fra statsrådpost i den danske regjeringen rett før sommeren. Dansk Erhverv har ønskelisten klar foran høstens politiske dragkamp om tiltak i sosialsektoren.Brian Mikkelsen, nytiltrådt adm. dir. i Dansk Erhverv, kom fra statsrådpost i den danske regjeringen rett før sommeren. Dansk Erhverv har ønskelisten klar foran høstens politiske dragkamp om tiltak i sosialsektoren (foto: Helle Moos).

Skriv ut artikkelen

Det brygger opp til strid i Danmark om bruk av private tilbydere i sosialsektoren. Senere i høst skal politikerne avgjøre hva slags tiltak som skal tas i bruk, men allerede nå avtegner frontene seg: To fagforbund vil ha inngrep mot private, mens en av de store næringslivsorganisasjonene mener at utgangspunktet må være valg av best kvalitet for innbyggerne. Om det er privat eller offentlig tilbud er underordnet.

Debatten om bruk av private leverandører i velferdssektoren foregår også her hjemme, foreløpig spesielt når det gjelder barnehagedrift. I Sverige stemte Riksdagen tidligere i år ned et forslag fra regjeringen om å innføre gevinsttak for private som ønsker oppdrag i velferdssektoren. I stedet skal det settes kvalitetskrav.

I Danmark kommer trolig debatten for fullt i høst. Da skal politikerne forhandle om tiltak på sosialområdet. Allerede har to fagforbund, Socialpædagogerne og FOA, signalisert at de vil ha inngrep mot private tilbydere på dette området. FOA er Danmarks tredje største fagforbund med ca. 180 000 medlemmer, i det vesentligste sysselsatte i sosial- og helsesektoren.

Sosialområdet må gjennomgås

Næringslivsorganisasjonen Dansk Erhverv mener at i stedet for å gå ideologisk til verks og bare se på eierskapsformer, må hele sosialområdet gjennomgås og Socialstyrelsens mulighet for å sikre kvalitet og gjennomsiktighet styrkes. Kommunene kjøper sosiale tjenester for 45 milliarder årlig, og, heter det, vi må få bedre kunnskap om hva vi får for pengene og om det er sammenheng mellom pris og kvalitet på tvers av tilbud.

Dansk Erhverv viser for øvrig til en evaluering i regi av Socialstyrelsen for noen uker tilbake. Den viste at de private tilbudene skåret en smule bedre på kvalitet enn de offentlige.

Ønskelisten fra Dansk Erhverv til høstens politiker-oppgjør om tiltak på sosialområdet er klar:

  • Det sosiale tilsyn må få de nødvendige ressursene, økonomiske kompetanser og juridiske hjemlene til å etterprøve prissettingen av så vel offentlige som private tilbud.
  • Det sosiale tilsyn må få de nødvendige ressursene, økonomiske kompetanser og juridiske hjemlene til å etterse gjennomsiktigheten i relevante eierskapsformer. Det gjelder også spørsmålet om utleie av eiendommer og innblikk i konkrete eierskapskonstruksjoner.
  • Samfunnet må tilsvarende få langt større innsyn i den offentlige prissettingen av egne tilbud, slik at alle omkostninger er regent med. Når prisene ikke er rettvisende, er det risiko for at innbyggerne ikke får det best mulige tilbud og kommunene et dårligere grunnlag å prioritere de sosiale innsatsene på.
  • Handelen med sosiale tilbud skal i høyere grad skje på grunnlag av den konkrete positive forskjellen man skaper for en innbygger.

Bli den første til å kommentere på "Het høst i Danmark om bruk av private tilbydere i sosialsektoren"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.