Foreløpige nordiske erfaringer, blant disse også norske, med bruk av innovasjonspartnerskaps-metoden er nå samlet i en dansk rapport. I rapporten presenteres fem gode råd med utgangspunkt i de erfaringene som hittil er trukket: Bygg på andres erfaringer, prioritér dialog, involver de rette samarbeidspartnerne, ha fokus på at løsningene skal kunne tas i bruk og vær ikke redde for å spørre om hjelp.
Konsulentvirksomheten INNOBA, som har spesialisert seg på offentlig-privat innovasjon, har på oppdrag av Erhvervsstyrelsen foretatt en kvalitativ innsamling av erfaringer fra leverandører og offentlige virksomheter som har prøvet innovasjonspartnerskap som anskaffelses- og samarbeidsform. Fra norsk side har så vel Innovasjon Norge som Stavanger kommune bidratt med erfaringer.
Det fremgår av rapporten at inntrykket fra de offentlige og private aktørene som har prøvet, er overveiende positivt. Likeledes er det store forhåpninger til resultater i form av å ta i bruk innovative og verdiskapende løsninger i større skala. Særlig har det vist seg at anskaffelsesformen kan gjennomføres betydelig mer effektivt, når man har erfaring med prosessene og har prøvet det før.
De fem gode råd:
- Bygg på andres erfaringer. En av styrkene ved denne anskaffelsesmetoden er muligheten av å gå sammen med andre offentlige oppdragsgivere for å få løst en problemstilling, som ikke kan løses av markedet i dag. Det anbefales dessuten å undersøke om andre offentlige virksomheter ønsker å være med på denne muligheten. Det skaper et større økonomisk incitament.
- Prioritér dialog. Det er en viktig forutsetning for innovasjonspartnerskapets suksess. Gjennom hele prosessen er dialogen én av de viktigste faktorene i samarbeidet. Likeledes fremheves betydningen av på en positiv og konstruktiv måte løpende å ta opp uenigheter, avstemme forventninger og være tydelige i dialogen omkring alle aspekter ved samarbeidet. I tillegg er det viktig å være bevisst og tydelig om rolle- og ansvarsfordeling i samarbeidet.
- Involver de rette: Brukerne må med, sikre forankring hos ledere og berørte kollegaer på andre arbeidsområder, og flere innovasjonspartnerskap har med tekniske eksperter og forskere. Ha fokus på det tverrfaglige samarbeidet som løftestang for innovasjon.
- Ha fokus på at løsningene skal kunne tas i bruk. Sørg bl.a. for at partnerskapet er ledelsesmessig forankret – både hos den offentlige og den private part. Hvis den utviklede løsningen blir en suksess skal kommunen være villig til å investere i å ta den i bruk og være med på å få løsningen bredt ut i egen organisasjon. For de private som er med i samarbeidet gjelder at hele produksjonsapparatet også skal trekkes inn i prosjektet, hvis det skal kunne leveres umiddelbart etter innovasjonsfasen.
- Vær ikke redd for å spørre om hjelp. Denne anskaffelsesmetoden krever juridiske så vel som innovasjons- og prosesskompetanse, særlig første gang man prøver den. Offentlig-privat innovasjon er et tverrfaglig felt. Man behøver ikke å kunne alt selv. Det handler om å sette sammen det rette teamet. Innovasjonspartnerskap er ikke nødvendigvis mer krevende enn andre typer anskaffelser – det er bare annerledes (første gang man prøver det), konstateres det rapporten.
Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap: Fem gode råd bygget på nordiske erfaringer"