Konkurranseutsetting er ikke lenger like populært som før i Danmark. For tredje året på rad minsker omfanget av samarbeidet mellom kommuner og private. Det viser en fersk analyse fra Dansk Industri. Den viser at andelen driftsoppgaver som er konkurranseutsatt og drives av private på oppdrag av kommunen er på vei ned. Nå er den tilbake på samme nivå som for seks-sju år siden.
Ifølge «DI Analyse» synker PLI, som nå er tilbake på 2014/2015-nivå og utgjør 26,2%. Toppunktet var i 2017 – 0,7 prosentpoeng høyere enn 2020-tallet.
En andel på 26,2% omfatter oppgaver for omkring 64,7 milliarder, som ble utført av private på oppdrag fra danske kommuner. I alt er det anslått at oppgaver for 247 milliarder kroner kan egne seg for å konkurranseutsette i det private markedet. Det betyr, ifølge «DI Analyse», at det fremdeles er et potensial på nær 182 milliarder.
Mange aktuelle oppgaver
Det dreier seg om oppgaver som f.eks. veivedlikehold, facility management på kommunale bygninger, skoler m.v. og tøyvask på pleiesentre.
Noen kommuner går imidlertid «motstrøms» ved at PLI-andelen øker, viser en oversikt, som toppes av Jammerbugt nord på Jylland har en fremgang på 2,9prosentpoeng til 43%. Deretter følger Haderslev sørøst på Jylland frem 2,1prosentpoeng 26,1 og Gribskov i hovedstadsregionen på Sjælland med 45,7% konkurranseutsatt – opp to prosentpoeng.
Københavns/Fredriksbergs kommuner viser en ørliten oppgang (0,1 og 0,2 prosentpoeng til 22,6%/27,2%), mens så vel Århus som Aalborg viser nedadgående tendens, henholdsvis 2,3 prosentpoeng til 21,3% og 0,4 prosentpoeng til 29,1%.
Meget bekymret
Dansk Industri er meget bekymret, sier bransjedirektør for DI Service Jakob Scharff i en kommentar. Forskning viser at det generelt er 10-15 prosents gevinst ved å samarbeide med private virksomheter om tekniske oppgaver. Innovative samarbeider mellom offentlig og privat sektor har også vært med til å utvikle nye teknologier, som eksempelvis gjør det mulig å gjenbruke gammel asfalt, slik at det blir både grønnere, raskere og billigere å renovere nedslitte veier. Scharff peker på at man i Danmark de senere år har sett både flere eksempler på såkalte «hjemtagninger», dvs. at kommunen velger egenregi i stedet for fortsatt bruk av private. Noen steder har det også vært en tendens til at det offentlige lukker seg inn i seg selv. Den utviklingen må vi få snudd – for Danmarks skyld, poengter bransjedirektøren i Dansk Industri.
Bli den første til å kommentere på "Kommunenes konkurranseutsetting i Danmark på vei ned"