Danske Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er kommet med en juridisk vurdering av hvilken betydning følgene av krigen i Ukraina kan ha for endringer i offentlige kontrakter og rammeavtaler. Danmark benytter de samme EU/EØS-reglene som Norge, slik at det i styrelsens vurderinger kan være ett og annet å hente også for norske leverandører og oppdragsgivere. Første bud er klare og presise endringsklausuler.
Russlands invasjon av Ukraina og de innførte sanksjonene kan få konsekvenser for offentlige kontrakter i Danmark, skriver styrelsen. Det kan gjelde manglende leveringer, svikt i anskaffelser av varer, samt prisstigninger på råstoff og andre produkter. Dette kan innebære en rekke anskaffelses- og kontraktsrettslige utfordringer for offentlige oppdragsgivere og leverandører.
I sin juridiske vurdering gjennomgår Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen hvilke forhold og omstendigheter som kan danne grunnlag for endringer, og hvordan oppdragsgivere og leverandører skal håndtere uforutsette situasjoner som følge av krigen.
Klare og presise endringsklausuler
Som tommelfingerregel, fremholder styrelsen, skal en endringsklausul være så “klar, presis og entydig”, at den ikke medfører tvil om i hvilke situasjoner den kan benyttes, samt rekkevidden av de endringer som kan gjøres på bakgrunn av klausulen.
En endringsklausul kan f.eks. omfatte prisindeksering og produktutskifting, eksempelvis med sikte på å sikre at det kontinuerlig leveres tidssvarende varer.
Det må derfor først undersøkes om kontrakten inneholder klausuler som regulerer hvordan og i hvilket omfang gjeldende kontrakt kan endres. Hvis dette ikke er tilfellet, er det anskaffelseslovens endringsmulighet som følge av uforutsette forhold, som er mest sentral, understreker Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Bli den første til å kommentere på "Krigen i Ukraina og mulige konsekvenser for offentlige kontrakter"