Mye mas om ingenting. Det svarer danske kommunale innkjøpssjefer i en undersøkelse. De kommenterer arbeidet med kommunale anskaffelser over EU/EØS-terskelverdiene. anskaffelsesreglene er for byråkratiske og krever mange ressurser, heter det, og konkret interesse fra utenlandske tilbydere er svært sjelden. Seks av ti mener kostnadene ved EU-anbud ofte overstiger fordelene.
1,3 til 2,3%
Fra 2018 til 2021, som er siste år med data om EU-anbud, har utenlandske selskaper bare vunnet i overkant av 2% av kommunale anbud i Danmark. I 2019 nådde tildelingen bunnen, med bare 1,3% av kommunale EU-anbud vunnet av en utenlandsk budgiver. I 2021 toppet andelen seg derimot – her ble 2,3% av de drøyt 1100 kommunale anbudene vunnet av et utenlandsk selskap. Samme prosentandel ble registrert i 2018.
Samtidig viser Momentums undersøkelse at kommuner svært sjelden opplever konkret interesse for sine anbud fra utlandet. 67% av kommunale innkjøpssjefer svarer at de aldri har fått konkrete tilbud fra leverandører fra andre EU-land, mens 26% svarer at dette sjelden skjer. Ingen av respondentene sa at de ofte eller noen ganger mottar konkrete tilbud fra selskaper fra andre EU-land.
Mye mas om ingenting
Svarene fra de kommunale innkjøpssjefer i Momentum-undersøkelsen peker også tydelig på at EU-anbud ofte er mye mas om ingenting. 72% av innkjøpssjefene svarer at de er helt enige eller enige i at anskaffelsesreglene er for byråkratiske og krever mange ressurser, mens 59% mener at kostnadene ved EU-anskaffelser ofte overstiger fordelene.
Dette skyldes ikke minst at de aller fleste kommunale anbud med dagens terskelverdier omfattes av full anbudsplikt. Anbudene gjennomføres derfor etter reglene i EUs anskaffelsesdirektiv, som stiller strenge prosedyrekrav til tilbudene.
Bli den første til å kommentere på "Mye mas om ingenting – danske, kommunale innkjøpere om EU-anbud"