Danmarks største næringslivsorganisasjon, Dansk Industri, står på barrikadene for å få kommunene til å konkurranseutsette mer. Da regjeringen ville sette måltall for en sik økning, sto jubelen i taket. Måltall ble det imidlertid ikke, bare vekt på å satse på offentlig-privat samarbeid. Retningen er likevel den riktige, kommenterer DI.
Da den danske regjeringen gikk til forhandlingsbordet hadde den med seg forslag til måltall for konkurranseutsetting i stat, kommuner og regioner frem til 2025. Kommunernes Landsforening (KL) ville ikke gå med på forslaget, og økonomiavtalen for 2019 ble da uten slike. Likevel sier Dansk Industri (DI), NHOs søsterorganisasjon i Danmark, seg fornøyd med avtalen.
Da regjeringen kom med sitt måltall-utspill, mente DI at det var et ambisiøst og realistisk forslag. Direktør i DI, Tine Roed, gav uttrykk for at regjeringen dermed satte en klar retning mot et sterkere offentlig-privat samarbeid. Det avgjørende, sa hun, er at oppgaven går til den beste leverandøren, uansett om det så er en privat virksomhet eller en offentlig leverandør.
Sentralt i forhandlingene
Offentlig-privat samarbeid var et sentralt element i forhandlingene om økonomiavtalen for neste år. Partene kom til enighet om en avtale som bl.a. betyr at partnerskap mellom kommunene og næringslivets organisasjoner skal øke gevinstene ved samarbeidet. DI ser perspektiver i avtalen og håper at initiativene vil kickstarte det offentlig-private samarbeidet etter flere års stillstand.
Kommunene konkurranseutsatte i 2017 27,1% av de oppgaver som egner seg for formålet, mot 26,9% året før. De siste fem årene er konkurranseutsettingen i gjennomsnitt økt med 0,4 prosentpoeng pr. år. Beregninger fra DI viser at kommunene ved å lære av erfaringer fra de kommuner som konkurranseutsetter flest oppgaver innenfor de tekniske oppgaver, kan øke konkurranseutsettingen til 29,3%. Den kan økes til 32,7% hvis også støttefunksjonene inkluderes.
Undersøkelse
En ny DI-undersøkelse viser at flere enn tre av fire kommunalpolitikere mener at et styrket samarbeid med virksomheter kan være med å forbedre oppgavene og løfte kvaliteten.
Direktør Roed i DI peker på at den aldrende befolkningen øker behovet for at man hele tiden sørger for å få mer og bedre velferd for skattekronene – ikke minst gjennom et enda tetter offentlig-privat samarbeid. Avtalen gir håp om, sier hun, at man etter mange års svak utvikling igjen kan få satt i gang en positiv utvikling på området.
Bli den første til å kommentere på "Næringslivet fornøyd med løfter om økt satsing på offentlig-privat samarbeid"