Satsing på grønne kjøp og forsyningssikkerhet – kan spøke for gevinstmålet

nbud365: Satsing på grønne kjøp og forsyningssikkerhet - kan spøke for gevinstmåletRegionene i Danmark ønsker på lengre sikt å utvikle et bredere effektiviseringsmål, som ikke bare tar utgangspunkt i innkjøpsbesparelser, men i de effektiviseringsgevinster som eksempelvis innovative anskaffelser kan bidra til. Det kan man lese i den nye anskaffelsesstrategien til interesseorganisasjonen Danske Regioner. På bildet adm. dir Adam Wolf i Danske Regioner (foto: Steen Brogaard).

Skriv ut artikkelen

30 pilotprosjekter som skal gjøre de danske regionene bedre til å kjøpe inn, flere miljøkrav til leverandørene og effektiviseringsmål på en milliard danske kroner. Det er noen av målene i Danske Regioners nye, femårige anskaffelsesstrategi. Men det spøker for effektiviseringsmålet, bl.a. på økt satsing på verdiskapende og grønne innkjøp – og ikke minst forsyningssikkerhet. Av dette kan det nemlig bli dyrere innkjøp, men kan likevel svare seg på lengre sikt.

Danske Regioner er interesseorganisasjon for Danmarks fem regioner. Ved kommunereformen i 2007 ble 13 amt /fylker erstattet av de fem regionene. Årlig kjøper regionene for 30 mrd, i det vesentlige knyttet til sykehussektoren. Deres felles innkjøp koordineres gjennom Regionernes Fælles Indkøb (RFI). Nå foreligger regionenes felles innkjøpsstrategi for 2020 til 2025:«Vi handler for patienterne – effektive indkøb der hjælper både patienter og klima».

I strategidokumentet kan man lese at regionene i de senere årene har hatt suksess med å effektivere innkjøpsområdet. I 2010 – 14 var gevinsten 1 milliard, i 2015-2020 1,5 milliard. Ifølge strategien skal ytterligere besparelser i størrelsesorden 1 mrd oppnås frem til 2025. Men, ettersom det fremover skal legges større vekt på verdiskapende og grønne innkjøp, kan det bli vanskeligere å realisere målet om besparelser. Det samme, heter det, kan skje når fokus bl.a. er mer på forsyningssikkerhet.

Bredere effektiviseringsmål

Regionene ønsker dessuten på lengre sikt å utvikle et bredere effektiviseringsmål, som ikke bare tar utgangspunkt i innkjøpsbesparelser, men i de effektiviseringsgevinster som eksempelvis innovative anskaffelser kan bidra til.

I strategien peker regionene bl.a. ut minst 30 pilotprosjekter som skal gjøre regionene bedre til å kjøpe det som gir mest verdi for pasientene. Erfaringene fra disse skal så spres ut i hele Danmark. Noen av produktene kan være dyrere i innkjøp, men kan gi bedre behandling for pasientene og besparelser andre steder i det samlede pasientforløp. – Selv om det kan bli litt dyrere på kort sikt, kan det å kjøpe bærekraftig spare oss for omkostninger senere hen, heter det i en pressemelding.

Flere miljøkrav til leverandører

Regionene vil også stille flere miljøkrav til leverandører, f.eks. for å få ned bruken av plastemballasje.  Regionene ønsker å bidra til den grønne omstillingen i Danmark. Det skal bl.a. også gjennomføres pilotanskaffelser med vekt på grønne og sirkulære elementer.

Når det gjelder profesjonalisering, dreier det seg bl.a. om økt standardisering, felles kategoristyring, utvikling av det felles innkjøpssamarbeidet og sikre relevant kompetanseutvikling for medarbeiderne på innkjøpsområdet.

Transaksjonskostnader skal ned, økt nivå på digitaliseringen og fortsatt styrking av integrasjonen mellom innkjøp og logistikk er noen av elementene som det rettes oppmerksom på innenfor kapitlet om fortsatt effektivisering.

Bli den første til å kommentere på "Satsing på grønne kjøp og forsyningssikkerhet – kan spøke for gevinstmålet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.