Et overveldende flertall av danske kommunalpolitikere i Danmark mener samarbeid med næringslivet er et vesentlig bidrag til å utvikle sin kommune. Likevel er det bare litt over hver fjerde oppgave som egner seg til slikt, som kommunene legger ut på anbud. Variasjonen er imidlertid stor – fra godt under hver femte til godt over hver annen oppgave ut på anbud. Her er det potensial, konstaterer Dansk Industri i en kommentar til undersøkelsen som avdekker disse resultatene.
Nesten 8 av 10 kommunalpolitikere ser muligheter for å finne enda bedre løsninger for driften i sine kommuner. Offentlig-privat samarbeid er en av løsningene. I undersøkelsen svarte de på spørsmål om et styrket samarbeid med næringslivet i høy eller noen grad kan være med å optimere og kvalitetsutvikle kommunens drift.
I en kommentar skriver Dansk Industri at det er gode forutsetninger for mer samarbeid. Regnskapstall fra kommunene for 2017 viser at 27,1% av de oppgaver som kan egne seg for konkurranseutsetting, er sendt på anbud. Det er stor variasjon mellom kommunene – omfanget ligger mellom 17,5% og 51,1%.
Ti på topp og ti på bunn
Ut fra resultatene i DI-undersøkelsen er det gjort sammenlikning på kategorinivå mellom de ti kommunene som konkurranseutsetter mest og de ti som i minst omfang gjør det. Når det f.eks. gjelder transport og infrastruktur, legger topp ti-kommunene ut nærmere 90% av sine oppgaver, mens de ti på bunn nøyer seg med nærmere 25%.
Den store spredningen er ifølge en analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ikke umiddelbart et resultat av ytre forhold som kommunestørrelse, befolkningstall og befolkningstetthet. Det indikerer, ifølge Dis analyse, at det ikke er bestemte kommuner som har klart bedre eller dårligere vilkår enn andre for å konkurranseutsette.
Innovasjonspartnerskap
Fra Kommunernes Landsforening (KL) heter det at flere innovasjonspartnerskap er veien frem til økt samarbeid mellom næringslivet og kommunene. Denne muligheten åpnet seg for danskene ved den såkalte udbudsloven av 2016. Frem til nå er innovasjonspartnerskap bare benyttet i begrenset omfang, men det er lovende prosjekter i gang. Med flere erfaringer kommer også flere partnerskap, er signalet fra KL.
En DI-analyse viser for øvrig at kommunene i gjennomsnitt mottar det samme antall tilbud når de kunngjør oppdrag. Det vitner om ifølge analysen, at private leverandører i hele landet er interesserte i å komme med tilbud. Spredningen i kommunenes bruk av anbud, det at ytre forhold ikke spiller noen rolle og sammenlikningen av mottak av tilbud viser at forutsetningene for å legge flere oppgaver ut på anbud som ledd i kommunens arbeid med å finne stadig bedre løsninger på sine driftsoppgaver er til stede, slik DI ser det.
Bli den første til å kommentere på "Stor kommune-begeistring for næringslivet, men følger ikke opp med anbud"