Blant de 98 danskene kommunene er det et stort sprik når det gjelder hvor mye de konkurranseutsetter. Og det råder stor uenighet blant kommunene om det er de selv som skal uføre alle oppgavene eller om en større eller mindre av dem skal overlates til private. En kommune har konkurranseutsatt nær halvparten av de egnede oppgavene mål i verdi, mens kommunen på bunnen av denne listen bare står for i underkant av en femdel, rapporterer foreningen SMVDanmark.
Foreningen SMVDanmark organiserer 18 000 små og mellomstore bedrifter. En analyse de nettopp har foretatt, viser bl.a. at bare 26% av de kommunale oppgavene som kan konkurranseutsettes, blir satt ut på anbud til private. Det betyr, heter det, at oppgaver for om lag 178 milliarder kroner som kan konkurranseutsettes, ikke blir det.
Det er stort spenn i omfanget av konkurranseutsetting blant Danmarks 98 kommuner. Gribskov kommune i Hovedstadsregionene topper liten med 44,5% av sine oppgaver konkurranseutsatt, mens øykommunen Ærø syd for Fyn bare kan vise til 19,6% andel konkurranseutsatt. Samsø kommune stiller med 18% av de oppgavene som er egnet for konkurranseutsetting, dvs. 50 av de mulige 278 millionene.
Stort potensial
Hvis alle kommuner var kommet opp på samme konkurranseutsettingsnivå som de 25 mest ivrige kommunene, ville kommunale oppgaver for hele 14 milliarder vært mulig å konkurrere om for private bedrifter, heter det i analysen fra SMVDanmark.
Ettersom kommunene selv utfører tre av fire oppgaver, går kommunene glipp av økonomiske, kvalitative og innovative gevinster, mener foreningen. De markante forskjellene mellom kommunene indikerer at det som et minimum er et vesentlig potensial ved at de kommunene med minst andel konkurranseutsetting, når opp til det gjennomsnittlige nivået for resten av landet. Alene det vil føre til oppgaver for ytterligere 3,5 milliarder kroner til private bedrifter i konkurranse.
16 konkurranseutsetter mer enn 30%
16 av landets kommuner konkurranseutsetter for over 30% av de oppgavene de potensialet kan konkurranseutsette. På den annen side konkurranseutsetter 34 av landets kommuner under 25% av sine oppgaver som er egnet for konkurranseutsetting, fremgår det av analysen.
Kommunenes konkurranseutsetting i Danmark måles via den såkalte privat-leverandør-indikatoren (PLI), som blir utarbeidet hvert år av Social- og Indenrigsministeriet – på bakgrunn av tall fra Danmarks Statistik. Indikatoren viser forholdet mellom bruttoutgifter til private leverandører, og summen av de samlede bruttoutgifter, som potentielt kan leveres av private leverandører. Med andre ord viser PLI’en mengden av oppgaver, som er konkurranseutsatt som andel av alle de oppgavene Social- og Indenrigsministeriet mener kan konkurranseutsettes.
På vei ned
Mens andelen av konkurranseutsatte oppgaver har vært stigende fra 23,9% i 2009 til 26,9% i 2017, har falt til 26,4% i 2019.
Bli den første til å kommentere på "Stort sprik i kommunal konkurranseutsetting i Danmark"