En «lyn-undersøkelse» avdekket at to av fem medlemmer i en av Danmarks største næringslivforeninger, Dansk Erhverv, opplever at det offentlige annullerer inngåtte og igangværende avtaler med dem. Dette på tross av at regjeringen, Folketinget og kommune-Danmarks organisasjoner presser på for at offentlige anskaffelser nettopp skal støtter leverandører. Vi må sikre at det er leverandører igjen på den andre siden av corona-krisen, kommenterer adm.dir. Brian Mikkelsen i Dansk Erhverv.
Dansk Erhverv gjennomførte undersøkelsen i perioden 18. mars kl. 1500 til 19.mars kl. 12. 1057 av organisasjonens medlemmer svarte på undersøkelsen. De aktuelle virksomhetene som svarte er, heter det, representative for organisasjonens medlemmer, ikke nødvendigvis for hele det danske næringsliv. Hovedtyngden av Dansk Erhvervs medlemmer befinner seg i handel, kunnskapsbasert rådgivning, opplevelser, transport og service.
Av alle de medlemmene som svarte, oppgir 22% annulleringer av avtaler. Ikke alle selger til det offentlige, men blant de som gjør det, oppgir 41% å være rammet av annulleringer av igangværende eller inngått avtaler. Det er særlig opplevelser, transport og rådgivning som rammes.
Skal støtte leverandører
Den danske regjeringen og alle partier i Folketinget er enig i at offentlige anskaffelser skal støtte virksomheter som lider under corona-krisen. Tidligere har Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner oppfordret kommuner og regioner til å fremskynde betaling og planlagte anleggs- og renoveringsprosjekter.
Staten vil forskuddsbetale leverandører frem til 1. juli med beløp på høyst en millioner, samtidig som man vil la være å bruke bestemmelsene om mislighold hvis misligholdet skyldes corona-pandemien.
Åpne bugnende kommunekasser
I kommentarene til undersøkelsen skriver Dansk Erhverv at søkelys på straksbetaling og å fremskynde planlagte oppgaver åpenbart ikke er nok. Adm. dir. Brian Mikkelsen i Dansk Erhverv peker på at 40% av medlemmene som handler med det offentlige, allerede har opplevet at ordre forsvinner. Det er temmelig mange arbeidsplasser og virksomheter som er i spill her, fremholder han, og: Vi vet, eksempelvis at kommunekasser bugner, og det er behov for å åpne disse, slik at leverandørene er klare til å levere igjen på den andre siden av krisen.
Mange kommuner har søkelys på bygg og anlegg, fortsetter adm.dir. Mikkelsen, men det er i like høy grad viktig at det offentlige også støtter andre virksomheter, som f.eks. innen serviceområdet.
Bli den første til å kommentere på "To av fem leverandører har fått sine offentlige kontrakter annullert"