En fersk analyse viser at mindre enn hver tiende kommune i Danmark har en anskaffelsesstrategi. Den dokumenterer mangel på planlegging og strategiske vurderinger bak tjenesteanskaffelser, mener DI Service, som ber regjeringen gjøre det obligatorisk for kommunene å utarbeide slik strategi.
DI Service er et bransjefellesskap i Dansk Industri, som er søsterorganisasjon til NHO. Denne foreningen for servicebedrifter har nå gjennomført en analyse for å se om kommunene har anskaffelsespolitikk, anskaffelsesstrategi og anskaffelsesplaner. Grunnlaget for analysen er data fra Mercell Danmarks anbudsdatabase supplert med opplysninger fra de 98 kommunenes egne hjemmesider på nett.
Med anskaffelsespolitikk menes her retningslinjer for gjennomføring av en anskaffelse. Anskaffelsesstrategi defineres som når anskaffelse skal benyttes og med hvilket formål. Oversikt over kommunens anskaffelser innenfor en nærmere avgrenset periode skal finnes i anskaffelsesplanene.
Bare 8% har anskaffelsesstrategi
Resultatene av analysen viser at 86 % av kommunene har en anskaffelsespolitikk, 62 % en anskaffelsesplan, men bare 8 % har en anskaffelsesstrategi.
Dette innebærer, skriver DI Service, at hovedparten av kommunene – færre enn en av ti – ikke har beskrevet hvorfor de konkurranseutsetter tjenesteoppgaver og hva de gjerne vil ha ut av samarbeidet med private leverandører.
Dessuten, heter det, er mer enn hver tredje kommune uten en anskaffelsesplan. De som har offentliggjort en anskaffelsesplan, beskriver enten utelukkende eller overveiende kommunens vareanskaffelser. Men, fremholder DI Service i sin analyse, vareanskaffelser er ikke uttrykk for konkurranseutsettelse fordi produksjonen av varer hører hjemme i private sektor.
Gjøre det obligatorisk
Bare en av de 98 kommunene (Næstved) er oppsatt med så vel politikk som strategi og planer for sine anskaffelser. Ifølge analysen til DI Service har f.eks. København ikke offentliggjort hverken politikk, strategi eller planer fos sine anskaffelser.
DI Service oppfordrer nå den danske regjeringen til å gjøre det obligatorisk for kommunene å lage anskaffelsesstrategier. En slik strategi skaper et bedre og mer langsiktig overblikk over offentlige virksomheters anskaffelser. Dessuten gir det et bedre grunnlag for å vurdere anskaffelser på tvers av oppgaveområder og dermed utnytte stordriftsfordeler.
Bli den første til å kommentere på "Tynt med kommunal anskaffelsesstrategi i Danmark"