Nå haster det! Det er budskapet fra Europas NHO, BUSINESSEUROPE, der mange medlemmer i stor grad også lever av å være leverandører til det offentlige. De er lut lei av at de ikke får tilgang på offentlige innkjøpsmarkeder i tredjeland, mens EU lar tilbydere fra disse tredjelandene konkurrerer på deres egne offentlige innkjøpsmarkeder. BUSINESSEUROPE ser imidlertid nå «lys i tunnelen», samtidig som de også roper om flere sanksjonstiltak for å få til like konkurransevilkår.
I EU-systemet har det i nærmere ti år vært arbeidet med å få på plass en mekanisme som skal bidra til at EU-basert næringsliv skal kunne konkurrere om offentlige anskaffelser i tredjeland på like vilkår med sistnevntes eget næringsliv. Det er spesielt USA, Japan og Kina det dreier seg om. EU har åpnet seg i betydelig grad for aktører fra disse landene og har tro på mer åpne marked for offentlige anskaffelser, men fått lite igjen – spesielt fra de tre nevnte landene.
Første utkast til mekanisme
Et første utkast til mekanisme kom frem i forslags form i 2012 fra Europakommisjonen, men det forble stillstand i den videre utvikling. I 2016 ble forslaget revidert, og International Procurement Instrument (IPI) skulle etter dette bestå av tre steg:
- Hvis man kommer over åpenbar diskriminering av EU-selskap på det offentlige innkjøpsmakredet i et tredjeland, skal Kommisjonen undersøke saken.
- Hvis undersøkelsen avstedkommer funn av diskriminering, skal forhandlinger innledes med det aktuelle land med sikte på å åpne opp markedene.
- Hvis slike forhandlinger ikke fører frem, kan pris-sanksjoner ilegges.
Men da det etter dette ikke er skjedd særlig mye, reagerer nå BUSINESSEUROPE, der NHO er medlem. Utviklingen har, heter det i en uttalelse, gjort det klart for europeisk næringsliv at man nå ikke kan vente lenger på et effektivt instrument på EU-nivå. Et slikt instrument må til for å fremme EUs interesser på området overfor tredjeland som fremdeles skjermer sine offentlige innkjøpsmarkeder for tilbydere fra EU-land.
Også ekskludere
BUSINESSEUROPE gir sin støtte til det portugisiske EU-formannskapets fremstøt for å forsøke å få en felles posisjon fra medlemsstatene i saken. 2016-forslaget er et godt skritt på veien, heter det, men har noen svakheter, som BUSINESSEUROPE mener det portugisiske formannskapet er i ferd med å utvikle videre og som er et betydelig steg forover.
I tillegg til prissanksjoner ber BUSINESSEUROPE også om at det må finnes en mulighet til å ekskludere tilbud fra motvillige tredjeland dersom forhandlinger ikke fører frem. Det skal bidra til å sikre etterlevelse av EUs direktiver for offentlige anskaffelser og føre til veiledning i hvordan man opptrer som tredjelands tilbydere i dette markedet i EU.
Bli den første til å kommentere på "Ber EU få opp farten for å sikre likebehandling på offentlige innkjøpsmarkeder"