Både på EU-hold og blant regjeringene i EU-medlemslandene råder det en betydelig utålmodighet de beste klimatiltakene raskest nok. Det gjelder ikke minst å bruke den offentlige innkjøpsmakten. Dette arbeidet må skyte fart, det må intensiveres, heter det i en uttalelse fra Rådet for Den europeiske union. De foreslår å inkorporere anskaffelseskrav i sin sektorlovgivning, ikke bare i direktiver o.a. som gjelder anskaffelser. Begynn med de mest modne sektorene først, heter det.
Dette fremgår av rådets konklusjoner etter å ha drøftet utviklingen av bærekraftige offentlige anskaffelser. Rådet for Den europeiske union er medlemslandenes organ i EU. Det består av 27 fagministre, én fra hvert av EUs medlemsland. Hvilke ministre som møter, avhenger av sakstypen.
Utgangspunktet for konklusjonene er erkjennelsen av at offentlige anskaffelser spiller en viktig rolle i å nå målene for både den grønne og den digitale omstillingen.
Både EUs institusjoner og medlemslandene har nedlagt et betydelig arbeid med å inkorporere betraktninger knyttet til bærekraftig utvikling i anskaffelsesprosedyrene for varer og tjenester. Men rådet understreker at dette arbeidet må intensiveres og skyte fart.
Sektorvise vurderinger
Tanken er å se på muligheten av å inkorporere anskaffelses-prosedyrer som fremmer bærekraft i sektorvise typer varer og tjenester. Avhengig av type sektor, påpeker rådet, kan dette dreie seg om mål for bærekraft-utvikling, kompetanse eller tekniske spesifikasjoner relatert til bærekraftig utvikling i kontrakter, ulike kriterier – spesielt ved kontraktstildeling. Men det må være opp til hver enkelt oppdragsgiver å velge den met egnede måten å inkorporere slike betraktninger på i sine anskaffelser.
Forslaget går ut på – først – å skaffe seg oversikt over hvilke sektorer i relasjon til offentlige anskaffelser som er mest relevante og følsomme når det gjelder bærekraft og vurdere deres modenhet. Ikke minst innebærer det, heter det, å vurdere næringslivets evne til å håndtere utfordringene.
Prioritering
Rådet tar også til orde for utviklingen av en generell metode med formål å foreta en dybdeanalyse for å se hvilke av de aktuelle sektorene som kan egne seg for prioritering.
De nødvendige tekstene i de prioriterte sektorene bør være på plass senest innen 2030, heter det, og for de øvrige innen 2050. Dette er for å være i pakt og takt med de deadlines som EU opererer med når det gjelder veien frem til klimanøytralitet.
Samtidig understreker rådet at dette ikke må føre til nye, store administrative belastninger hverken for markedet eller for innkjøpsenhetene.
Bli den første til å kommentere på "EU vil ha mer fart i bruk av anskaffelser for å nå klima- og miljømål"