Med økt kunnskap, styrket internkontroll og økt transparens ønsker finske myndigheter nå å bekjempe økonomiske misligheter i forbindelse med offentlige anskaffelser. En tiltaksplan er på vei, og en egen arbeidsgruppe har lagt fram en rapport med mulige tiltak og metoder. Gjennom å gjøre anskaffelsene mer profesjonelle oppnår man også å redusere mulighetene for bevisst misbruk, heter det, og kommunene må få lovpålagt internrevisjon.
Det heter i den nylig fremlagte finske rapporten at offentlige anskaffelser beklageligvis ofte er knyttet til ulike foreteelser innenfor grå økonomi, f.eks. korrupsjon og karteller. Rapporten om grå ekonomi och upphandlingar, «Bekämpning av korruption kräver god upphandlingskompetens» inneholder metoder og tiltak som kan benyttes til å forebygge slike former for misbruk.
Offentlige anskaffelser i Finland står for om lag en femdel av brutto nasjonsprodukt. Det årlige volumet ligger mellom 300 og 350 milliarder norske kroner årlig.
Ifølge arbeidsgruppen som står bak rapporten, er en av de mest effektive måtene å bekjempe økonomisk kriminalitet på, å styrke kunnskapen hos ansatte i organisasjonen. I tillegg er det behov for intern revisjon. I begge tilfellene må det gis innføring i risikoen ved foreteelser innenfor grå økonomi, heter det. Gjennom å gjøre anskaffelsene mer profesjonelle oppnår man også å redusere mulighetene for bevisst misbruk. Dessuten, fremgår det av rapporten, bør oppdragsgiverne ha etiske retningslinjer for innkjøp.
Økt transparens
Også ved økt transparens ved og økt oppfølging av bruken av offentlige penger kan økonomi forebygges. Det bør inn i lovgivningen, foreslår arbeidsgruppen bak rapporten, at alle kommuner må sørge for internrevisjon som en del av den interne kontrollen. Nå er det bare en del av kommunene i Finland som benytter internrevisjon.
En annen anbefaling er å opprette et avtaleregister, og offentlige virksomheter bør ha kanaler som kan benyttes dersom noen anonymt ønsker å anmelde grå økonomi og uetiske og lovstridige hendelser og atferd.
Forsikre seg mot dobbeltroller
Arbeidsgruppen tar dessuten til orde for at kommunene forsikrer seg om at dobbeltroller ikke finnes, dvs. at det er bindinger mellom leverandører og tillitsvalgte/beslutningstakere i kommunen. Hvis slike bindinger er til stede, innebærer det at ansvarlig person i kommunen eller i dens datterselskaper overvåker seg selv. Ved en eventuell interessekonflikt er det risiko for at saken ikke får en upartisk behandling, heter det.
Det pekes også i rapporten på at det ikke alltid er tilstrekkelig åpenhet omkring bruken av offentlige midler i selskaper om driver offentlig virksomhet. Her må en egen utredning til, skriver arbeidsgruppen, som dessuten foreslår forbedret tilgang til informasjon som gjelder offentlige anskaffelser og tilbydere. For å fjerne mistanke om misbruk er det viktig at tilsynsmyndighetene kan benytte informasjonen effektivt og i stor utstrekning.
Ellers mener arbeidsgruppen at den administrative byrden ved utredninger knyttet til eventuell avvisning av tilbydere bør reduseres.
Bli den første til å kommentere på "Finsk innkjøps-korrupsjon skal bekjempes med kompetanse og åpenhet"