Internasjonal rapport: Tre nøkkel-anbefalinger for grønne anskaffelser

Anbud365: Internasjonal rapport Tre nøkkel-anbefalinger for grønne anskaffelserGeneralsekretær Mathias Cormann i OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling). OECD har gjort en undersøkelse om status for grønne anskaffelser i 38 land (bilde: skjermdump).

Skriv ut artikkelen

Tre nøkkel-anbefalinger er kommet ut av en omfattende internasjonal undersøkelse om status for grønne anskaffelse: Kompetanse, markedspåvirkning og resultatmåling. Samtidig viser undersøkelsene, der også Norge er med, at selv om de aller fleste land har strategier og handlingsplaner, svikter det for mange i oppfølging, innsamling av kunnskap om virkningen av kravene og evaluering av effekten. Men at anskaffelser er et strategisk verktøy og en innovasjonsdriver, faller mer og mer på plass.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) er en internasjonal organisasjon av industriland. Det er 38 medlemsland i OECD, blant disse Norge – som er blant stifterne av samarbeidsforumet. Organisasjonen gjennomført i 2022 en undersøkelse i 38 land – 34 medlemsland og fire kandidatland – om grønne offentlige anskaffelser (GPP). Rapporten «Harnessing Public Procurement for the Green Transition GOOD PRACTICES IN OECD COUNTRIES» foreligger nå.

Verktøy for bærekraft

Resultatene viser tydelig at utfordringen med grønne anskaffelser i økende grad anerkjennes som en viktig driver for innovasjon. 92 % av de undersøkte landene hadde vedtatt et nasjonalt rammeverk for grønne anskaffelser eller tilsvarende politisk rammeverk. 29 av de 35 viser til grønne anskaffelser, eller i det minste til offentlige anskaffelser, i sine nasjonale miljøforpliktelser som et verktøy for å nå bærekraftsmål.

Men resultatene fremhever også gjenværende utfordringer med å innlemme grønne mål i offentlige anskaffelser. Det inkluderer mangel på data om virkningene av grønne anskaffelsesstrategier og behovet for bedre å fange opp livssykluskostnader og miljøpåvirkninger av varer og tjenester anskaffet. I tillegg er det fortsatt 22 land som fortsatt oppfatter at grønne anskaffelser innebærer høyere offentlige anskaffelseskostnader og at det er en av de viktigste hindringene for et er omfattende bruk av grønne anskaffelser.

Strategisk verktøy

Offentlige anskaffelser generelt, og GPP spesielt, blir i økende grad sett på som et strategisk verktøy for å oppnå bærekraftsmål og oppfylle nasjonale forpliktelser om klimaendringer under Paris-avtalen.

Ikke desto mindre, og til tross for utbredt anerkjennelse av vor viktig grønne anskaffelser er for miljøspørsmål, er det fortsatt mange utfordringer som hindrer bruk av slike anskaffelser for å håndtere klimaendringer i større skala. Selv om 92% av de undersøkte landene har satt obligatorisk GPP krav og mål i offentlige anskaffelser, blir ikke alltid overholdelsen overvåket. Og selv om de overvåker, foretas sjelden evaluering av virkningen, og går dermed glipp av en mulighet til å bedre forstå – og fremme – den konkrete effekten av GPP på miljøfaktorer, som CO2-utslipp.

Anbefalingene

I OECD-rapporten finnes tre sentrale anbefalinger:

1. Utvikle effektive rapporterings- og overvåkingssystemer for å spore implementering og måle resultater av grønne anskaffelser
2. Invester i profesjonalisering av innkjøperne som arbeider med grønne anskaffelser
3. Engasjere seg med markedet for å støtte utviklingen av grønne markeder og sikre at grønne offentlige anbud stemmer overens med private leverandørers kapasitet og ressurser

Bli den første til å kommentere på "Internasjonal rapport: Tre nøkkel-anbefalinger for grønne anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.