FNs mange enheter/organisasjoner er et enormt kjøpekraftig marked, interessant for mange som vil bli leverandører til systemet. Aktuell produkt-portefølje er også ganske bred, ikke langt unna noe for enhver. Men hvordan kommer man i inngrep? Svenskt Näringsliv, en av Sveiges store leverandør-organisasjoner, har laget en 10 punkts-liste.
På nettsiden til NHOs svenske «søster», Svenskt Näringsliv, er det publisert en omfattende veiledning for bedrifter som kan tenke seg å handle med FN. Her kan man se FNs grunnleggende prinsipper og hvordan en av FNs største innkjøper, UNPD (United Nation Development Program) tenker. Leverandørportalen Quantum Supplier Registration er omtalt, det gis eksempler på hva FN-systemet kjøper og seks viktige nettsider i forbindelse med interesse for å selge til FN, er listet opp.
Her er de ti gode rådene fra Svensk Näringsliv:
1. Registrer deg på FNs globale markedsplass UNGM (UN Global Marketplace). Det er en utmerket ressurs for å lære mer om anskaffelsespraksis hos de fleste FN-enhetene Registrering på riktig nivå er obligatorisk for å gjøre forretninger med FN.
2. Hold deg oppdatert på interessemeldinger. EOIer (Expressions of Interest) er måten FN kommuniserer sine krav til næringslivet. EOI publiseres i UNGM (FNs globale markedsplass).
3. Kjenn til hvert av de aktuelle budgivningsverktøyene – hvordan de kan benyttes best mulig. Gode konsepter å kjenne til er: ITB’er: (Invitasjon til bud), det vil si at du leverer i henhold til kravene i spesifikasjonen (teknisk kompatible, lavest kostnad). RFP-er: (Request for proposal), det vil si at du overgår de tekniske forventningene samtidig som du holder en lav kostnad (kvalitetsevaluering).
4. Velg riktig anbud. By på anbud du tror på og hvor du kan tilføre riktig verdi. Sørg for at du kan oppfylle alle obligatoriske krav.
5. Identifiser evalueringskriteriene. Vit hva FN ser etter i forslaget og hvordan det vil bli vurdert.
6. Vær nøyaktig mens du maksimerer konkurransefortrinnet ditt. Å dele en generell katalog eller markedsføringspresentasjon i budet er kanskje ikke en vinnende strategi. Tilpass heller svaret avhengig av til hvilken FN-enhet du henvender deg til. Fortell om verdien du mener å tilføre.
7. De generelle vilkårene bør studeres nøye før du byr. De er stort sett ikke aktuelle for forhandlinger. Vær spesielt oppmerksom på leverings- og betalingsbetingelser og ønsket prisstruktur.
8. Respekter skjema og fristen og sørg for at forslaget ditt kommer frem i tide. Du må også være klar over to-konvoluttsystemet. Følg alltid instruksjonene i RFP når du kommuniserer med FN-tjenestemenn. Vær nøye med utfylling av skjema og unngå feil som feil grammatikk eller dårlige oversettelser.
9. Hvis du ikke får kontrakten, be om en oppfølgings-samtale. Finn ut styrker og svakheter ved forslaget ditt for å kunne gjøre det bedre neste gang.
10. Hold ut! Ingen finner den magiske formelen første gang. Budgivning handler om utholdenhet.
Bli den første til å kommentere på "10 tips for de som er interessert i FN-anskaffelser"