Den akutte jakten på leverandører av smittevernutstyr trumfet bærekraftskravene, selv om disse var godt kjent på det tidspunktet pandemien kom. Dette er en av konklusjonene i en studie som har sett på svenske offentlige anskaffelser av smittvernutstyr under pandemien.
Forskerne David M. Ashton og Kanchana N. Ruwanpura ved Göteborgs universitet har gjennomført en studie, som har resultert i rapporten «Upphandling av skyddsutrustning mitt i en pandemi – hur gick det med hållbarhetskraven?». Forfatterne har undersøkt om og hvordan bærekraftskrav ble stilt ved offentlige anskaffelser av smittevernutstyr under pandemien.
Blant resultatene fremgår det at bevisstheten om bærekraftskrav til leveransekjedene var allment kjent under pandemiårene. Imidlertid ble ikke disse kravene med tilhørende risiko prioritert av de kjøpende myndigheten den gang. Ingen av de kjøpende myndighetene eller leverandørene som ble spurt, fremgår det av studien, oppgav at de i starten av pandemien prioriterte dette.
Akutt behov for leverandører
Noen av disse myndighetene ville ikke redusere muligheten for å få leverandører til å komme med tilbud ved å stille bærekraftskrav, ettersom behovet for leverandører var akutt, heter det.
Studien fastslår dessuten at transparens i leveransekjedene var en utfordring.
Intervjupersonene la vekt på små og mellomstore leverandører (SMB) som en nøkkel til å lykkes med bærekraftige anskaffelser. En majoritet av leverandørene er nettopp SMB-ere.
Bærekraft integrert
Det er, poengteres det i studien, viktig at bærekraft er en integrert del av anskaffelsesprosessen for å hindre at kravene nedprioriteres i krisetider.
Bli den første til å kommentere på "Akutt leverandør-jakt under pandemien førte til nedprioritering av bærekraftskrav"