Arbeidslivskrim: LO refser Stockholms-kommuner – krever at de skjerper seg

Anbud365: Arbeidslivskrim LO refser Stockholms-kommuner – krever at de skjerper segLO-distriktet i Stockholms län har laget en rapport om innsatsen fra offentlige oppdragsgiveres side når det gjelder arbeidslivkriminalitet. Konklusjon er «skjerpings». På bildet: Leder for LO-distriktet i Stockholms län, Mirja Räihä (foto: Stockholms Stad).

Skriv ut artikkelen

Kommunene i Stockholms län (fylke) driver ikke noe systematisk arbeid for å forebygge arbeidslivskriminalitet hos sine leverandører. Det er store svakheter både i forbindelse med at anskaffelsene gjennomføres og når det gjelder løpende kontroller og oppfølging av leverandørene. Dette fremgår av en rapport fra svensk LO-hold, der det konkluderes med at kommunene og länet nå må skjerpe seg. Det gjelder rutiner, at de politiske myndighetene må ta et større anskaffelsesansvar og at kontrollene med leverandørene må utvikles.

LO-distriktet i Stockholms län samordner LO-forbundenes 23 regionale organisasjoner i länet. Til sammen dreier det seg om ca. 185 000 medlemmer. Over tid har LO-distriktet gransket hvilke rutiner kommunene i länet har når det gjelder å kontrollere leverandørene sine. Nylig kom en ny rapport fra LO-distriktet i den forbindelse: «Arbetslivskriminalitet 2022 i Stockholms län».  Länet – fylket – omfatter 26 kommuner med til sammen drøyt to millioner mennesker.

Det er store summer det gjelder, bare Stockholms by kjøper årlig for over 40 milliarder svenske kroner. For Sverige som helhet er beløpet over 800 milliarder, og sju av ti anskaffelser kunngjøres av kommunesektoren. Kommuner og regioner, understreker LO-distriktet, har dermed et stort ansvar for å bekjempe arbeidslivskriminaliteten.

Uten rutiner for lave tilbud

Av en undersøkelse i regi av LO-distriktet i 2021 fremgår det at fire av ti kommuner i länet var uten rutiner for å håndtere lave tilbud. Fire av ti saknet også en egnet metode for å vurdere hvordan bestemmelsene om arbeidsrettslige vilkår skal tilpasses.

Politikerne fatter i lite omfang beslutninger om konkurransedokumenter – enda mer uvanlig er det at det politiske nivået er med i arbeidet med å utarbeide slik dokumentasjon. Tre av ti kommuner, fremgår det av LO-undersøkelsen, oppgir at politikerne aldri deltar i arbeidet med å utvikle konkurransegrunnlag. Således har de politiske myndighetene begrenset påvirkning når det handler om å utarbeide og beslutte anskaffelsesdokumentene.

Savner ressurser

Kommunen savner også de ressurser som trengs for å føre kontroll med hvor mye og hva de anskaffer. Ni av ti oppgir at kommunen ikke har tilstrekkelige ressurser til å følge opp de krav som stilles i kontrakten når det gjelder hva som skal leveres. I praksis betyr det, heter det i rapporten, at bare en liten andel av kommunene har kunnskap om de faktisk har fått det de har betalt for. Nær to av tre opplever at kommunene ikke har nok ressurser til å gjøre tilfredsstillende kontroller av om deres leverandører følger lover og regler.

I rapporten fremmer LO-distriktet en rekke forslag til forbedringer av de aktuelle kommunenes innsats mot arbeidslivskriminalitet gjennom anskaffelser:

  • Politikerne må ta kontroll over anskaffelsene og sette av mer ressurser
  • Kontrollene med leverandørene må utvikles. Regionen og kommunene i länet må sikre at de har effektive rutiner som oppfyller lovens krav.
  • Kommunene bør stille krav om arbeidsrettslige vilkår i sine anskaffelser
  • Utvikle samarbeidet med andre kommuner når det gjelder kampen mot arbeidslivskriminalitet

Tøffere lovkrav og tilsyn

I tillegg oppfordrer LO-distriktet de sentrale myndighetene til å vurdere tøffere lovkrav og tilsyn med hva som foregår i offentlige anskaffelser: Begrensninger av leverandørkjeder, obligatoriske krav om arbeidsrettslige vilkår i alle anskaffelser og et skjerpet tilsyn med anskaffelsene i kombinasjon med sanksjoner som svir for leverandører som ikke følger loven.

Bli den første til å kommentere på "Arbeidslivskrim: LO refser Stockholms-kommuner – krever at de skjerper seg"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.