Den svenske regjeringens forslag til mer ammunisjon for Konkurrensverkets tilsyn med den offentlige innkjøpspraksisen faller på stengrunn hos de offentlige innkjøperne. Forslagene blir avvist i tur og orden enten det er Konkurrensverkets rett til å ilegge upphandlingsskadeavgift (overtredelsesgebyr), heve gebyrnivået eller å kunne straffe med gebyr også de som ikke etterlever plikten til å kunngjøre kontraktsinngåelsen.
Foreningen Sveriges Offentliga Inköpare (SOI) har om lag 1500 medlemmer som arbeider praktisk med anskaffelser i det offentlige. I sin høringsuttalelse til forslaget fra regjeringen i Sverige om utvidede tilsynsfullmakter til Konkurrensverket, sier innkjøperne nei til at tilsynsmyndigheten skal få anledning til å beslutte ileggelse av overtredelsesgebyr. Det er viktig fra et rettssikkerhetsperspektiv, heter det, at en så inngripende sanksjon idømmes av en domstol.
Heller ikke forslaget om at det også skal kunne ilegges overtredelsesgebyr til oppdragsgivere som ikke kunngjør resultatet av sin anskaffelse, dvs. inngåelse av kontrakt, vinner gehør i innkjøpsmiljøet. Overtredelsesgebyr bør forbeholdes de groveste overtredelsene av regelverket, slik som tilfellet er i dag. Det er feil vei å gå å benytte verktøyet også over for mindre grove overtredelser, heter det.
Nei til å heve gebyrgrense
Regjeringen har foreslått å heve de maksimale beløpet for overtredelsesgebyr fra 10 til 20 mill, men SOI sier også her nei. Det finnes ikke, skriver de, støtte for at en slik forhøyelse har den avskrekkende effekten som regjeringen anfører. Trusler om høye bøter er ikke løsningen på det problemet at det iblant gjøres feil. Regjeringen bør heller legge mer ressurser i støtte til de offentlige oppdragsgiverne.
De offentlige innkjøperne går i tillegg ut mot regjeringens forslag om at tilsynsmyndigheten, dvs. Konkurrensverket, skal kunne pålegge en offentlig oppdragsgiver å vedta retningslinjer for direkteanskaffelser. Dette er i dag allerede regulert i lov, mener SOI, og det er opp til den enkelte oppdragsgiver å følge de retningslinjene de har vedtatt i tillegg til å følge retningslinjer som er lovfestet.
Tillit mellom partene
Tilsynsmyndigheten skal dessuten, ifølge regjeringens forslag, kunne be leverandører om å utlevere dokumentasjon. SOI avviser forslaget, og understreker at en henvendelse om innhold i en sak skal rettes til oppdragsgiver. Tilsynsmyndigheten bør feste lit til opplysninger som dermed kommer, og gjør det ikke det, bør det føres dialog direkte med den oppdragsgiveren saken gjelder. Å rette en slik henvendelse til leverandøren i stedet, kan undergrave tillitsforholdet mellom oppdragsgiver og leverandør. Og det kan på lengre sikt dermed skade viljen et foretak har til å levre tilbud i anskaffelser, hvilket ikke er positivt.
Bli den første til å kommentere på "Blankt nei fra offentlige innkjøpere til regjerings-forslag om styrket tilsyn"