Bruker kontraktskrav i kampen mot vold i nære relasjoner

Anbud365: Bruker kontraktskrav i kampen mot vold i nære relasjonerPå bildet Maria Hemström Hemmingsson, generaldirektör i Arbetsförmedlingen, som nettopp har gjennomført en gransking av bruken av kontraktskrav som bidrag til å hindre vold i nære relasjoner (foto: Eva Dalin).

Skriv ut artikkelen

Når Arbetsförmedlingen i Sverige gjennomfører anskaffelse av arbeidsmarkedstjenester, har de gjerne med et kontraktskrav som er ment å skulle hjelpe til å hindre vold i nære relasjoner. Leverandørene forplikter seg til at de ansatte som jobber med deltakere i tjenester, skal gjennomføre en nettbasert opplæring om temaet utviklet av myndigheten selv. En fersk gransking i regi av Arbetsförmedlingen viser at effekten av kravet er positiv.

Granskningens resultater finnes i den nylig fremlagte rapporten «Våld i nära relationer- VINR Tematisk granskning av avtalskravet VINR ur ett leverantörsperspektiv».

Avtalekrav

Arbetsförmedlingen i Sverige har, med utgangspunkt i tidligere, statlige undersøkelser, i sitt arbeid med å øke avsløringen av vold i nære relasjoner valgt å inkludere også leverandører av anskaffede arbeidstjenester. I 2020 vedtok myndigheten å innføre et avtalekrav ved anskaffelse av arbeidsmarkedstjenester (avtalekravet VINR, forkortelse for vold i nære relasjoner) som innebærer at leverandørenes ansatte som jobber tett med eller med deltakere i anskaffede arbeidsmarkedstjenester skal gjennomføre en nettbasert opplæring utviklet av myndigheten.

Antall arbeidssøkere tildelt tjenester/intervensjoner innenfor de anskaffede arbeidsmarkedstjenestene utgjorde i 2023 145 900 personer, fremgår det av rapporten

Arbetsförmedlingens avtalekrav, i de innkjøpte arbeidsmarkedstjenestene, om VINR, har gitt flere positive effekter enn det som er direkte tiltenkt. Det viser ikke minst resultatene myndigheten har fått i forbindelse med undersøkelser med av ulike typer ansatte, samt leverandører.

Fire innsikter

Granskningen har resultert i fire innsikter, heter det:

  • Erfaringene med det innførte avtalekravet på VINR som utsagn fra deltakende leverandører vitner om, kan antas å reflektere en del av leverandørmarkedet innenfor innkjøp av arbeidsmarkedstjenester. Avtalekravet bidrar også til oppfyllelse av de nasjonale målene, nemlig økt voldsavdekking og forbedret kunnskaps- og metodeutvikling, samt til Arbeidsformidlingens målsettinger innenfor VINR.
  • Kontraktskravet har bidratt til å utvikle leverandørmarkedet. 63% av de deltakende leverandørene oppgir at kontraktskravet har bidratt til å utvikle dem som bedrift og 88% oppgir at kontraktskravet har bidratt til kompetanseutvikling hos deres ansatte.
  • Behovet for at Arbetsförmedlingen tydeligere formulerer konkrete og tydelig målbare oppfølgings- og effektstønadsmål i fremtidige krav. Oppfølgingen må omfatte både etterlevelse av avtalen og effektiviteten av kontraktskravet.
  • Leverandørene er også spurt om Arbetsförmedlingen skulle stille likestillingskrav. De positive effektene som kontraktskravet VINR har generert, videreføres til et kontraktsmessig krav om likestilling. Sistnevnte ville bidra til de nasjonale delmålene, likeverdig utdanning og økonomisk likestilling, og til Arbeidsformidlingens likestillingsmål. Det ville bidra til utviklingen av leverandørmarkedet på lignende måte som kontraktskravet VINR gjorde.

Bli den første til å kommentere på "Bruker kontraktskrav i kampen mot vold i nære relasjoner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.