Dette blir de nye, svenske reglene for nasjonale anskaffelser

Skriv ut artikkelen

Sverige skal få nye, forenklede regler for nasjonale, offentlige anskaffelser 1. februar neste år. Det gjelder de såkalte ikke-direktivstyrte anskaffelsene. Større handlingsrom for innkjøperne, og høyere grenser for bl.a. direkteanskaffelser er stikkord for noen av forslagene. Nedenfor følger en del av forslagene om regjeringen har lagt fram til behandling i Riksdagen.

Det gjelder proposisjonen «Ett förenklat upphandlingsregelverk», og det er Upphandlingsmyndigheten som har sammenstilt listen over noen av forslagene.

Handlingsrom

Det nye regelverket skal bare inneholde de reglene som er nødvendige for å angi rammene for de kjøpende virksomhetene og de reglene som kreves for å verne leverandørene. Det gis et stort handlingsrom for virksomhetene til selv å utforme sine anskaffelser. Det innebærer bl.a. at kravet om å benytte en bestemt anskaffelsesprosedyre, f.eks. forenklet prosedyre, blir borte.

Direkteanskaffelser

Grensene for direkteanskaffelser for sosiale tjenester og andre spesiell tjenester skal løftes betydelig – helt opp til EUs terskelverdier. Dette angår helse- og sosialtjenester, men også hotell- og restauranttjenester og juridiske tjenester. Det betyr at slike tjenester ifølge de nye reglene kan direktekjøpes opp til en kontraktsverdi på ca. 7,7 mill. For øvrige tjenester, samt for varer og bygg- og anleggs entrepriser forslås en direktekjøpsgrense på 700 000 svenske kroner. I andre, svenske anskaffelseslover – bl.a. for forsyningssektorene – blir denne grensen 1,2 mill.

I tillegg foreslås det en ny mulighet til direkteanskaffelse i samband med at en kunngjort anskaffelse prøves i domstolsystemene.

Reserverte kontrakter

Anledningen til reserverte kontrakter, f.eks. ideelle aktører, når det gjelder visse sosiale tjenester og andre spesielle tjenester, gjennomføres fullt ut med dette lovendringsforslaget.

Dialog

Likeledes etableres det en bestemmelse om dialog. Den omfatter informasjonsutveksling mellom en virksomhet og en leverandør, f.eks. når det gjelder rettelse av feil, tydeliggjøring og komplettering av tilbud.

Etterannonsering

Dessuten foreslås det at en virksomhet ikke behøver å etterannonsere – kunngjøre kontraktstildeling – for anskaffelser (stort sett i regi av forvaltningen) under 700 000 svenske kroner og 1,2 mill for forsyningssektorene.

Bli den første til å kommentere på "Dette blir de nye, svenske reglene for nasjonale anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.