En forening for svenske arkitekt- og ingeniørforetak slår alarm for utviklingen i det offentliges bruk av mellomledd – av konsulentmeglere. Markedet øker dramatisk – opp 630% siden 2013. Det offentlige i Sverige brukte i fjor 7,2 milliarder på slie mellomledd. Kjøp av denne typen tjenester brukes til å gjøre det mulig å omgå reglene om offentlige anskaffelser, mener foreningen Innovationsföretagen, som lanserer fire tiltak som skal demme opp for utviklingen på markedet for konsulentmeglere.
Innovationsföretagen er en bransje- og arbeidsgiverorganisasjon i Almega – den største foreningen innenfor Svenskt Näringsliv. Det er i første rekke arkitekt- og ingeniørforetak som er med i Innovationsföretagen
Det fremgår av deres rapport «Offentliga upphandlingar utan innsyn ökar kraftigt» at markedet for konsulentmeglere fortsetter å øke svært raskt. Verdien av offentlig sektors innkjøp fra meglerne har økt med 630% i perioden 2013 til 2020.Tallene fra 2020 viser at det offentliges utgifter til konsulentmeglere var 7,2 milliarder – opp 40% fra året før. Region Stockholm sto alene for over tre milliarder kroner.
Flere utfordringer
De to største konsulentmegler-selskapene i Sverige hadde i 2020 hånd om 80% av hele det offentlige markedet for slike tjenester. Det ene av disse to hadde en omsetning på over sju milliarder fra bare åtte offentlige kunder, fremgår det av rapporten.
Flere utfordringer ved bruk av konsulentmeglere beskrives. Å være megler som bidrar til å stimulere til nye forretningsrelasjoner og avtale mellom leverandør og kjøper er positivt, men i stedet brukes tjenestene til å gjøre det mulig å omgå reglene om offentlige anskaffelser, skriver Innovationsföretagen. Konsulentmeglerne kan selv gjøre avtale med offentlige kunder og så valgfritt anskaffe de aktuelle tjenestene som den offentlige kunden trenger fra en leverandør. Som regel foretas utvelgelsen helt uten mulighet for innsyn og uten å behøve følge hverken anskaffelsesregler eller offentlighetsprinsipp.
Fire tiltak
Innovationsföretagen tar i sin rapport til orde for fire tiltak:
- Sikre etterlevelse av regelverket. De offentlige oppdragsgivere som ennå ikke har satt søkelyset på, valgt en struktur for eller en arbeidsmåte som sikrer at bruken av mellomledd ikke strider mot anskaffelsesregelverket, bør omgående avsette ressurser til formålet. Og tiltak for å komme til rette med problemet må iverksettes.
- Tilpass kontraktens størrelse. Store kontrakter som utformes for å passe for enkelte mellomledd, hemmer konkurranse og utarmer leverandørmarkedet. I stedet bør anskaffelser deles opp i flere kontrakter med det for øye å stimulere konkurranse og gi mulighet for flere leverandører på markedet.
- Ta tilbake eierskapet over anskaffelsen. Transparens bør umiddelbart sikres i samtlige kontrakter. Det kan f.eks. gjøres ved at alle omstendighetene som ligger til grunn for tildelingsbeslutninger fra konsulentmegleren dokumenteres og overleveres, slik at de kan gjøres tilgjengelig i pakt med offentlighetsprinsippet.
- Upphandlingsmyndigheten, Konkurrensverket og SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) bør løfte fram og være pådrivere i spørsmålet om korrekt tilpasning av konsulentmegler-kontrakter. I tillegg bør de belyse risiko og hvilke konsekvenser en feilaktig tilpasning kan føre til.
Bli den første til å kommentere på "Dramatisk økning i svensk bruk av konsulentmeglere – forening slår alarm"