Svenske kommuner og regioner forsøker alt de kan for å effektivisere slik at velferdsstaten hos vår nabo i øst skal kunne møte kommende utfordringer. Samtidig øker antallet administrativt ansatte, og økningen gjelder bl.a. innenfor kommunikasjon, IT og anskaffelser. Dette er en kraftig økning – mye større enn økningen i det totale virksomhetsvolumet. Henger dette sammen med økte ambisjoner i kommunene og/eller trenden med profesjonalisering, spørres det i en fersk svensk rapport?
Sveriges Kommuner och landsting la nylig frem «Ekonomirapporten, oktober 2019 – om kommunernas och regionernas ekonomi». Her slås det bl.a. fast at det kreves betydelige effektiviseringer dersom velferdssektoren skal kunne møte de økte utfordringene fremover. Om lag 40% av kommunene arbeider med ulike former for ett -eller flerårige generelle effektiviseringskrav i størrelsesorden en eller noen prosent.
Det skjer et øket samvirke mellom kommunene for å effektivisere. Det kan gjelde ulike funksjoner som IT-håndtering, bygg og miljø, men også kommunikasjon og tjenester til innbyggerne. Også anskaffelser er det effektiviseringssamarbeid om – større volumer kan gi bedre vilkår, heter det.
Mer egenregi
Noen regioner forsøker å redusere kostnadene ved å gi mer omsorg i egenregi, øke salget av omsorgstjenester og kjøpe mindre på dette området.
Imidlertid er det en økning i ansatte i administrasjonene. En ting er eksterne krav, heter det, men det forklarer ikke alt. Det er ikke personell med rent administrative oppgaver som øker, men antallet saksbehandlere. Sistnevnte har økt kraftig – mye mer enn økningen i det totale virksomhetsvolumet.
Innen f.eks. kommunikasjon, IT og anskaffelser har økningene vært store, heter det, og det kan være vanskelig å forklare dette bare mede den statlige styringen. I rapporten stiller man spørsmål om denne økningen kan forklares med at kommuner og regionene selv har skrudd opp ambisjonene – eller av økt digitalisering? Eller er det f.eks. den alminnelige trenden med profesjonalisering der høyt kvalifiserte medarbeidere overvåker omverdenen, problematiserer og vil utvikle sitt eget område i ulike sammenhenger?
Kollektivtrafikk og anskaffelser
Et annet poeng i rapporten koplet til anskaffelser er nettokostnaden for kollektivtrafikk. Den har de siste årene jevnlig økt, men fra 2017 til 2018 er det nedgang. Det er for tidlig å avgjøre om det er et trendbrudd man her står overfor, heter det, og forfatterne av rapporten regner med en fortsatt kostnadsøkning – kanskje noe høyere enn årene forut for 2018. Fjoråret var et stor anskaffelsesår i denne næringen, men det er lange anskaffelsesprosesser og kostnadene knyttet til avtalene som ble gjort i 2018 vil foreløpig bare vise seg marginalt. Det er mange spørsmål knyttet til fossilt drivstoff som kan risikere å drive opp prisene, heter det.
Bli den første til å kommentere på "Er det bl.a. innkjøp som gjør at svenske kommuners administrasjon svulmer opp?"