Leverandørutvikligsprogrammet i Norge har holdt på med innovative anskaffelser i ett dusin år. I Danmark er et entusiastisk Center for offentlig-privat innovation i full gang med å ta grep. En fersk svensk rapport avdekker derimot at i vårt naboland i øst, Sverige, ligger arbeidet med innovative anskaffelser nærmest brakk, i det minste i en bakevje. I rapporten har Upphandlingsmyndigheten fått fem anbefalinger til hvilke grep som må gjøres for å få fart på innovasjonen som kan bringes frem gjennom anskaffelser.
I Sverige har Upphandlingsmyndigheten fått i oppdrag av regjeringen å legge til rette en arena for innovative anskaffelser. Det skal bidra til at innovasjoner i høyere grad etterspørres i offentlige anskaffelser. For å få et utviklet kunnskapsunderlag har Governo fått gjøre en studie og analyse av det arbeidet som nå pågår. Resultatet finnes i rapporten «Upphandling för att stödja innovation – Hur fungerar det?».
Noe forskning i vårt naboland i øst som dreier seg om innovative anskaffelser finnes, heter det, men forskningsområdet er ikke så omfattende. Ofte begrenses det til å beskrive dagens situasjon og løfte frem de hindre som gjør innovative anskaffelser mulig.
Akademisk tilbud mangler
En av grunnene til at det ikke er så mye forskning her, er at det ikke er noen høyere akademisk utdannelse i offentlige anskaffelser. De utdanningstilbudene som finnes, er praktisk innrettede. Det gjør, fremgår det av rapporten, at de som ønsker å fordype seg i emnet offentlige anskaffelser eller innovative anskaffelser spesielt, ikke har noen naturlig vei inn i forskningen.
En utfordring det også at det ikke finnes noen samlet oversikt over prosjekter i Sverige eller i EU der innovative anskaffelser – eller anskaffelsesaspekter – inngår.
Bestillernettverk
Upphandlingsmyndigheten har selv de seneste årene interessert seg spesielt for bestillernettverk, som en mulig arena for innovative anskaffelser. Det er en samvirkeform der regioner, kommuner og/eller statlige myndigheter går sammen om å være pådrivere overfor markedet med sikte på å utvikle nye, innovative løsninger og bærekraftige løsninger på det offentliges utfordringer og problemer.
Det overgripende bildet som fremgår av rapporten er at det ikke er skjedd noen større forandringer siden forrige kartlegging i 2019 – det er noen slike bestillernettverk, men det etablere sikke mange nye.
Imidlertid finnes det ikke noen enhetlig definisjon på begrepet bestillernettverk, poengteres det i rapporten. Governo mener at de bør deles i to kategorier: Dels i nettverk med langsiktig innretning fremst mot å utvikle innovasjoner og som i denne rapporten kalles strategiske nettverk. Dels i nettverk som samle myndigheter med et konkret felles behov med mål om å gjennomføre en innovativ anskaffelse, i rapporten kalt taktisk nettverk. En tydelig konklusjon i rapporten er at det krever ressurser og langsiktighet for å få i gang slike samarbeider som skal vare over tid.
Fem anbefalinger
Governo, som står bak rapporten, leverer fem anbefalinger til Upphandlingsmyndigheten:
- Sektormyndigheter som av regjeringen har fått særskilt ansvar for et bestemt samfunnsområde, bør danne strategiske nettverk
- Taktiske nettverk bør utvikles
- En behovsbasert støtte til aktører som går inn i slike samarbeider
- Regjeringen kan forbedre forutsetningene for innovative anskaffelser
Kople bestillernettverkenes leveranser til den enkelte av oppdragsgiverne
Bli den første til å kommentere på "Fem anbefalinger skal vekke til live svensk arbeid med innovative anskaffelser"