Fire innkjøps-grep med som våpen i svensk korrupsjonskamp

Anbud365: Fire innkjøps-grep med som våpen i svensk korrupsjonskampDen svenske regjeringen la nylig frem en handlingsplan mot korrupsjon og uetisk påvirkning. På bildet Gunnar Strömmer, Justitieminister (t.h.) og Erik Slottner, Civilminister (fotos: Strømmer/ Kristian Pohl og Slottner/ Ninni Andersson – begge Regeringskansliet).

Skriv ut artikkelen

Fire grep hentet fra det offentliges innkjøp er med når den svenske regjeringen går til handling mot korrupsjon og annen form for urovekkende påvirkning i det offentlige. En fersk handlingsplan skal danne grunnlaget for denne kampen, der åpenhet, digitalisering og innkjøpsanalyse trekkes frem som effektive verktøy.

Den svenske regjeringen la nylig frem sin handlingsplan mot korrupsjon og uetisk påvirkning. Ved å ha en helhetlig tilnærming til disse problemstillingene, mener regjeringen man kan styrke motstandskraften og verne om, som det heter, den høye integriteten som kjennetegner svensk offentlig forvaltning.

Fire grep

Blant tiltakene som naturlig hører hjemme i planen, er grep knyttet til offentlige anskaffelser. Fire slike grep lanseres:

– Regjeringen utarbeider forslag om å samle informasjon om leverandører fra ulike registre slik at det blir enklere å sjekke leverandøren som skal utføre et oppdrag.
– Kammerkollegiet har fått i oppgave å øke muligheten for digital støtte ved avrop fra rammeavtaler.
– Myndigheten for digital forvaltning (Digg) har fått i oppgave å utvikle et opplæringskonsept for hvordan kjøpende myndigheter og enheter kan øke bruken av e-handelssystemer.
– Statens servicesenter har fått i oppgave å fremme økt bruk av digitale bestillinger og styrke kapasiteten for innkjøpsanalyse i statsforvaltningen.

Sårbar posisjon

Den offentlige forvaltningen i Sverige anskaffer varer og tjenester for nærmere 900 mrd svenske kroner. Innkjøpsansvarlige er ofte i en sårbar posisjon dersom virksomheter forsøker å påvirke anskaffelsesprosessen på en uhensiktsmessig måte, slår regjeringen fast i planen.

Korrupsjon kan føre til at seriøse selskaper utkonkurreres til fordel for useriøse selskaper, inkludert selskaper knyttet til organisert kriminalitet. Kontrollen med og muligheten til å ekskludere en leverandør må derfor forbedres.

Åpenhet og ulovlige direkteanskaffelser

Åpenhet er et effektivt verktøy mot kriminalitet og korrupsjon. Graden av digitalisering av innkjøpsprosessene må øke for å bedre mulighetene for å oppdage uregelmessigheter. Mer åpne data og økt åpenhet og kontroll øker muligheten for å oppdage og motvirke korrupsjon ved kjøp.

I handlingsplanen trekkes også frem at Konkurrensverket fra 1. januar i år fikk utvidede fullmakter til å slå ned på ulovlige direkteanskaffelser. Myndigheten kan som førsteinstans nå fatte vedtak om overtredelsesgebyr, og taket på mulig gebyr er hevet fra 10 til 20 mill svenske kroner.

Innkjøpsanalyser er en viktig støtte for å identifisere risiko ved innkjøpsvirksomhet. Ved å følge opp kjøp med en kjøpsanalyse kan myndigheter identifisere avvik ved kjøp som kan skyldes uautoriserte direkteanskaffelser og korrupt adferd.

Bli den første til å kommentere på "Fire innkjøps-grep med som våpen i svensk korrupsjonskamp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.