Offentlige anskaffelser er god medisin for å integrere innvandrere fra land utenfor Europa. Konkurranseutsetting fører til jobber for dem. Det viser en svensk rapport.
Konklusjonen er hentet fra en rapport som den svenske arbeidsgiverorganisasjonen Almega laget i fjor, «Ökad konkurrensutsättning stärker integration». Almega representerer et sekstitalls bransjer med om lag 11 000 foretak i tjenestesektoren.
Rapporten avdekker at generell konkurranseutsetting har positiv innvirkning på integrasjonen. Gjennom offentlige anskaffelser skapes nye arbeidsmuligheter, og det kommer utenlandsfødte til gode. Rådet fra Almega–rapporten er da at politikerne derfor bør øke mulighetene for foretak som driver med offentlig finansiert virksomhet. Det er et steg til fungerende integrasjon, heter det.
Integrasjonseffekten
Dersom andelen virksomheter som er på kontrakt med det offentlige, øker med 30 prosentenheter, stiger sysselsettingen blant innvandrere fødte utenfor Europa med 4,8 prosentenheter. Det tilsvarer, ifølge rapporten, 32 500 flere av de utenomeuropeisk fødte i arbeid.
Dessuten fremgår det av rapporten at konkurranseutsetting av eldreomsorg har tydelig sammenheng med høyere sysselsetting blant innvandrere som er født utenfor Europa. Blant forklaringer nevnes at nye markeder oppstår, framvekst av spesialiserte tjenester og at foretakene er ferskere organisasjoner i de respektive kommunene. Resultatstyrte utdannings– og arbeidsmarkedstiltak som er på kontrakt med det offentlige, bidrar dessuten til økt kostnadseffektivitet.
Sosiale krav?
Derimot er det heller lite hjelp i å stille sosiale krav i slike anskaffelser med det for øye å forbeholde en viss andel ansatte fra en spesiell, gjerne utsatt målgruppe. Det viser seg at arbeidsområder og yrker som ofte er tema for anskaffelser, allerede har et bredt mangfold, går det fram av den svenske rapporten.
Bli den første til å kommentere på "Noe for Listhaug: God medisin for integrasjon"