Svenske Upphandlingsmyndigheten fjernet referansen til miljømerkene Svanen, EU Ecolabel og Bra Miljöval i sine nye bærekraftskriterier for rengjøringskjemikalier. Da slo Miljömerking Sverige og Naturskyddsföreningen – begge forvaltere av miljømerker – til. De fikk i gang en ekspertutredning som klargjør at uavhengige miljømerker kan brukes fullt ut i offentlige anskaffelser. Upphandlingsmyndigheten kritiseres, ikke minst for å stole på hva et advokatkontor hadde funnet ut – og uten først å sjekke med EU-kommisjonen om det holdt vann.
Miljömärkning Sverige (MISAB), som er ansvarlig for det offisielle nordiske miljømerket Svanen og EUs offisielle miljømerke EU Ecolabel i Sverige, og Naturskyddsföreningen, som er ansvarlig for miljømerket Bra Miljöval, står bak utredningen. Oppdraget var å analysere mulighetene for at oppdragsgivere kan kreve merking, f.eks. at rengjøringsmidler/kjemiske produkter er forsynt med Svanen-, EU-miljømerket eller Bra Miljöval-merking.
Fjernet referanse til miljømerker
Bakgrunnen for oppdraget var at Upphandlingsmyndigheten (UHM) har fjernet referansen til miljømerkene Svanen, EU Ecolabel og Bra Miljöval i sine nye bærekraftskriterier for rengjøringskjemikalier. Dette skyldes, heter det i utredningen, sannsynligvis et notat fra et advokatkontor som hevder at RSPO-sertifiseringen av palmeolje inneholder krav som ikke er relatert til hva som skal anskaffes. Alle de nevnte merkene inneholder referanser til RSPO. Ifølge advokatkontoret oppfyller ikke en sertifisering som inneholder generelle selskapskrav tilknytningskravet.
RSPO-sertifisering skal sikre at palmeolje er produsert i samsvar med strenge miljømessige og sosiale kriterier, inkludert bevaring av biologisk mangfold, respekt for arbeidstakerrettigheter og sikring av sporbarhet i forsyningskjeden.
Helt i tråd med EUs anskaffelsesdirektiv
Rapporten fra Miljømärkning Sverige og Naturskyddsföreningen («Krav på märkning i offentlig upphandling») klargjør at uavhengige miljømerker kan brukes fullt ut i offentlige anskaffelser, en mulighet som har blitt forspilt på grunn av en for snever tolkning. Å bruke miljømerker som konkrete krav er helt i tråd med EUs anskaffelsesdirektiv og gir oppdragsgivere et kraftig og ressurseffektivt verktøy for å sikre miljø- og bærekraftshensyn, heter det.
En for snever tolkning av det såkalte tilknytningskravet i anskaffelsesloven – dvs. kravet om at anskaffelseskrav må ha en klar sammenheng med det som kjøpes inn – kan ha hindret muligheten til å bruke miljømerker fullt ut i offentlige anskaffelser. Rapporten tydeliggjør den juridiske situasjonen og viser at EUs anskaffelsesdirektiv og anskaffelsesloven (LOU) gir klar støtte for å bruke miljømerker både som tildelingskriterier og vilkår for gjennomføring av kontrakter. Dette har vært mulig i et tiår, men i Sverige har ikke denne muligheten blitt benyttet, fremgår det av rapporten.
Fortjener kritikk
UHMs beslutning om ikke lenger å anbefale et krav om at rengjøringsmidler/kjemiske produkter skal være merket med Svanemerket eller Godt Miljøvalg fortjener kritikk av flere grunner, slås det fast i utredningen. Beslutningen ser ut til å hvile i stor grad på advokatkontorets analyse, som ifølge utredningen har flere mangler.
– Før UHM tar et så drastisk og tilbakevirkende tiltak, burde UHM derfor ha hatt en dialog med Kommisjonen. Informasjonen på Kommisjonens nettsted om grønne anskaffelser, innholdet EU-miljømerket for rengjørings- og hygieneprodukter og svarene fra Kommisjonen til den danske konkurransemyndigheten tyder på at Kommisjonen tolker direktivets bestemmelser om merking på en annen og mer tillatende måte enn UHM. Imidlertid har ingen slik dialog funnet sted. UHM har nøyd seg med en analyse fra et nasjonalt advokatfirma, konstaterer utredningen.
Bli den første til å kommentere på "Høster krass kritikk for å ha fjernet referanse til miljømerker i bærekraftkriterier"