I snitt får offentlige oppdragsgivere som skal kjøpe kunst av et eler annet slag, i snitt 111 tilbud pr. anskaffelse. I anskaffelser generelt er snitt 5,8 tilbud pr oppdrag. I perioden 2022 til 2023 ble det registrert hele 623 tilbud ved en kunstanskaffelse. Dette fremgår av en fersk svensk rapport. Nesten en tiendedel av Sveriges befolking bor imidlertid i en kommune som ikke kjøpte kunst i 2022 og 2023.
For å bygge en felles kunnskap i Sverige og Finland har Upphandlingsbryggan gjennom et prosjekt kalt ARTadm kartlagt hvordan det offentlige kjøper inn kunst. Upphandlingsbryggan jobber med å lære opp både det offentlige og kunstnere i å anskaffe kunst. I en fersk rapport, «Offentliga konstinköp – en rapport med statistik för konstanskaffningar» finnes resultatene av kartleggingen.
I snitt 111 tilbud
Drøyt 600 ulike designoppdrag ble gjennomført i 2022 og 2023. Over halvparten av disse hadde en verdi under 700 000 svenske kroner, og var ikke kunngjøringspliktige. Likevel ble majoriteten av slike oppdrag kunngjort.
Kunngjorte, offentlige kunstanskaffelser fikk i snitt 111 bud, men det er skjedd at enkelte kunstanskaffelser i 2022 og 2023 mottok over 600 bud. Det høyeste antallet budgivere var 623.
I 2022 og 2023 ble det kjøpt mobil kunst, skisser og design for drøyt 484 mill svenske kroner i svenske regioner, kommuner og myndigheter, ifølge Upphandlingsbryggans nye rapport.
Ikke kunstkjøp i alle kommuner
Av de 484 millionene som oppdragsgivere kjøpte kunst for, ble 371 mill brukt på design og 77 mill på mobil kunst. I større designoppdrag velges det ofte ut tre kunstnere som mot betaling får gå videre og levere skisser av sine designforslag. Gjennomsnittet per skisseoppgave var 70 000 SEK.
Nesten en tiendedel av Sveriges befolking bor i en kommune som ikke kjøpte kunst i 2022 og 2023. Kartleggingen viser stor spredning når det gjelder hvilke kunstnere som får oppdrag.
Mobil kunst omfatter stort sett malerier og mindre kunstgjenstander som kan flyttes og finnes i korridorer, venterom og møterom, mens designoppdrag er større faste installasjoner, ofte knyttet til en lokasjon. Honorarene for disse er vanligvis betydelig høyere og relaterer seg både til kunstnerens arbeidstid og innkjøp av materialer.
En utfordring
Til upphandling 24.se sier Amanda Creutzer, innkjøpsansvarlig ved Upphandlingsbryggan som har utført undersøkelsen, at hun er litt overrasket over det store antallet budgivere sammenlignet med gjennomsnittet for anskaffelser generelt, som er 5,8.
Å håndtere inntil 623 anbud er en utfordring for oppdragsgiver. Systemene er rett og slett ikke bygget for å håndtere den mengden bud. – Felles for de fleste budgivere er at de er enkeltmannseiere med begrenset økonomi og liten eller ingen erfaring fra offentlige anliggender, sier Amanda Creutzer.
Enorm spredning
– En fordom jeg noen ganger møter, er at kjøpt kunst beskrives som «generisk» – det er det virkelig ikke, fremholder hun. De fleste kunstnere får kun én kontrakt, og av alle oppdragene vi har sett på, har én kunstner i de 615 prosjekteringsoppdragene fått til sammen seks ulike kontrakter, så spredningen er enorm – spesielt i forhold til mange andre bransjer hvor leverandørene A, B og C ofte blir tildelt majoriteten av alle oppdrag og noen få enkeltentreprenører får en eller noen få kontrakter.
Bli den første til å kommentere på "I snitt 111 tilbud pr. anskaffelse ved det offentliges kunstkjøp i Sverige"