Over 1 000 av de 17 025 offentlige anskaffelsene i Sverige som ble kunngjort i 2023, måtte en runde i klagedomstol-systemet. Dette tilsvarer 6,2% og er en økning sammenlignet med 2022 da andelen var 5,5%. Det er statistikk fra Upphandlingsmyndigheten som viser dette. Her heter det også at det er mer vanlig at regionenes enn kommunenes anskaffelser blir påklaget. Jo flere tilbud som kommer inn i forbindelse med en konkurranse, jo større er også sjansen for at noen klager.
Det var 1055 anskaffelser som ble «etterprøvet» i fjor og som er en økning i både antall og andel anskaffelser sammenlignet med 2022. Andelen anskaffelser som påklages, heter det, varierer mellom ulike bransjer og markedssegmenter.
Trykksaker og bygg
Statistikken viser at det var trykksak-anskaffelser som førte til den høyeste andel klager – ca. 13%. Når det gjelder bransjer, topper bygge og anlegg. Av de over 4500 konkurransene som ble kunngjort i 2023, måtte 309 ta veien innom klagedomstolene.
Antall og prosentandel av anskaffelser varierer også mellom ulike organisasjoner. Tallmessig er det kommuner og kommunalt eide organisasjoner som har flest «etterprøvede» anskaffelsene. Det gjaldt 705 anskaffelser, som tilsvarer 67% av alle anskaffelser som var for klagedomstolene i fjor.
Regioner og direktiv
Men, om man ser på andel, er det regionenes anskaffelser som topper listen. Av regionenes anskaffelser i 2023 ble 8,2% påklaget. For statlige myndigheter var andelen 5,5%, for kommuner 6,1%.
Direktivregulerte anskaffelser kommer oftere opp for klagedomstolene enn anskaffelser som ikke er regulert av EU-direktiv (henholdsvis 7,5 og 4,4%). En forklaring, kommenterer Upphandlingsmyndigheten, på dette kan være at direktivstyrte anskaffelser ofte utgjør store beløp.
Antall tilbud
Det er også en sammenheng mellom antall tilbud og sannsynligheten for ny vurdering. Et større antall tilbud gjør at det er flere som kan ha interesse av å klage. Andelen øker fra 5% når det kommer inn to tilbud til 19% ved anskaffelser hvor det kommer inn mer enn 10 tilbud.
Bli den første til å kommentere på "Klageøkning i Sverige: Jo flere tilbud i en konkurranse, desto større sjanse for klager"