Leverandør gir argumenter til oppdragsgivere som ikke deler opp kontrakter

Anbud365: Leverandør gir argumenter til oppdragsgivere som ikke deler opp kontrakterSvinn av arbeidsklær og tekstiler i helse- og omsorgssektoren er allerede i dag et stort problem som koster millioner kroner hvert år for det offentlige. Dette svinnet risikerer å øke dersom flere tekstiltjeneste-leverandører leverer til den samme kunden, heter det på bloggen til Textilia, Sveriges ledende leverandør av vaskeritjenester til helse- og omsorgssektoren. På bildet konsernsjef i Textilia, Fredrik Lagerkvist.

Skriv ut artikkelen

Sveriges ledende leverandør av vaskeritjenester til helse- og omsorgssektoren advarer offentlige oppdragsgivere mot å dele opp kontrakter som gjelder tekstilleveranser. Ettersom det skal gis begrunnelse for ikke å dele opp kontrakter, gir leverandøren på sin blogg oppskrift på tre argumenter som kan benyttes hvis løsningen ikke er å dele opp: Økt tidsforbruk for personalet, økte transportkostnader og miljøpåvirkning i tillegg til fare for økt svinn og leverandørfeil.

Etter regelverket er det så vel her hjemme som i Sverige et krav til offentlige oppdragsgivere om å vurdere om den konkrete anskaffelsen de står foran, kan deles opp i flere delkontrakter. Kommer man til at en slik oppdeling er løsningen, skal dette begrunnes.

I et blogginnlegg hos Textilia, som er Sveriges største leverandør av vaskeritjenester til helse- og omsorgssektoren, leveres det argumenter til bruk for dem som ikke ønsker å dele opp kontrakter. For, skriver markedsansvarlig i Textilia, Petter Nilsson, på bloggen, kan en slik deling i hans bransje føre til at en kommune har en leverandør av arbeidsklær og en annen av sengeklær og håndklær. En slik løsning, heter det, blir vanskeligere å håndtere og kan til syvende og sist lede til dårligere tjenester.

Tre hovedargumenter

Det er tre hovedargumenter mot oppdeling, ifølge Nilsson. Det ene er at det blir mer tidkrevende for personalet. Alle vaskerier og tekstiltjeneste-leverandører har sine egne rutiner for hvorledes tekstilene som de leverer, skal håndteres av helsepersonellet. Det kan f.eks. være ulike farger på sekkene der personalet skal kaste brukte artikler, leverandørene har ulike systemer og regler for hvordan man bestiller og gjør reklamasjoner og ulike måter å holde kontakt med kundene. Å ha flere enn en leverandør fører ganske sikkert til at helsepersonellet må legge ned unødig mye tid på administrasjon knyttet til tekstilhåndteringen – tid som ellers kunne vært benyttet til helse og omsorg.

Et annet argument som føres i marken fra Textilia-bloggeren er den økte risikoen for svinn og leverandørfeil. Svinn av arbeidsklær og tekstiler i helse- og omsorgssektoren er allerede i dag et stort problem som koster millioner kroner hvert år for det offentlige. Dette svinnet risikerer å øke dersom flere tekstiltjeneste-leverandører leverer til den samme kunden. Det kan dermed bli økt risiko for at tekstilene blandes sammen og sendes til feil leverandør for vask og forsvinner på den måten. Når flere tekstiler forsvinner, øker også leveransefeilene, og det rammer helsepersonalet og pasientene til syvende og sist.

Kostnader og miljø

Endelig kan deling av kontrakter føre til økte kostnader for transporter, skriver Textilia-bloggeren, og poengterer at det er dårligere for miljøet. Dersom man har én leverandør innebærer det oftest at en lastebil leverer gods en eller to ganger i uken. Har man flere leverandører betyr det av naturlige årsaker en fordobling og kanskje til og med en tredobling av tekstiltransportene. Dette fører ikke bare til økte transportkostnader for oppdragsgiveren, men også en betydelig større miljøpåvirkning fra transportene. En enkelt leverandør kan ordne sine transporter slik at de er så effektive som mulig ut fra et kostnads- og miljøperspektiv.

Bli den første til å kommentere på "Leverandør gir argumenter til oppdragsgivere som ikke deler opp kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.