Svensk LO refser kommuner i Stockholms län (fylkeskommune): Det er på høy tid at kontrollen med leverandører og underleverandører blir prioritert og tilfredsstillende. Det må bli slutt på alt fusk og fare for skatteunndragelse. Nær seks av ti av disse kommunene driver f.eks. ingen slik kontroll av underleverandører.
Det er femte året på rad at LO undersøker oppfølgingen som de 26 kommunene i Stockholms län gjør når det gjelder sine leverandører og underleverandører.20 av de 26 kommunene har svart i år fremgår det av rapporten «Upphandlingsindex Stockholms län 2016 – En granskning av kommunernas rutiner för inköp och upphandling». Det er ansvarlige for anskaffelser som er bet om å svare.
Svensk offentlig sektor kjøper for over 600 milliarder kroner hvert år, og Stockholms län alene står for 80 av disse milliardene (2011–tall).
Lite fremskritt
Det er bare få fremskritt å notere, fremgår det av rapporten, fra forrige år til i år.
Nær seks av ti kontrollerer ikke alle underleverandørene ved en anskaffelse. Det betyr, kommenterer LO i rapporten, at dersom en leverandør bruker underleverandører har disse kommunene ingen kunnskap om de følger lover og regler når det f.eks. gjelder arbeidsgiveravgift og skatt.
Undersøkelsens resultater viser at en tredjedel av kommunene løpende kontrollerer at alle deres hovedleverandører følger lover og forskrifter. Drøyt halvparten av kommunene svarer dessuten at de ikke har noen interne rutiner for å forsikre seg om at oppfølging av kravene gjennomføres.
Mindre kraftfulle sanksjoner
Når det gjelder sanksjoner mot leverandører som ikke etterlever lover og regler, er det mindre kraftfulle sanksjoner som gjelder, f.eks. påtale og eventuelt at avtalen man har med kommunen, ikke blir forlenget.
Sju av ti oppgir at de ikke har noen rutiner for å håndtere tilbud som er vesentlig lavere enn de øvrige i en anbudskonkurranse. Derimot viser det seg at kommunene i mange tilfeller benytter forskjellige tiltak for å håndtere lave tilbud.
LO–undersøkelsen viser for øvrig at nær seks av ti savner en egnet metode for å kontrollere nystartede foretak. Flere kommuner innhenter imidlertid ulike dokumenter for å få informasjon om slike selskap.
Krav om tariffavtale
Nær en av fire svarer at de alltid stiller krav om tariffavtale, og drøyt hver tredje kommune krever alltid tariffavtale–liknende vilkår, fremgår det av rapporten.
Bare i liten grad er politikerne i kommunene involvert i anskaffelsesprosessene, f.eks. når det gjelder beslutninger knyttet til konkurransegrunnlag. I hver femte kommune tas det ingen slike beslutninger på politisk nivå. Det betyr, kommenterer LO, at flere kommuners politikere trolig har begrenset innblikk i kommunens anskaffelser.
Drøyt seks av ti svarer at de vurderer det slik at kommunen ikke har nok ressurser til å gjennomføre tilfredsstillende kontroller av om leverandørkjeden følger lover og regler. Dette peker i retning av at flere kommuner i Stockholms län bør prioritere sitt arbeid med kontroll, skriver LO.
Bli den første til å kommentere på "LO–refs av kommuner med dårlig kontraktsoppfølging"