Ni av ti svenske offentlige innkjøpere mener så vel tid og ressurser kan spares ved å stille miljømerkekrav når de kjøper inn, men likevel bruker bare drøyt hver tredje relativt ofte slike krav. Det fremgår av resultatene fra en nylig gjennomført undersøkelse, der det også er gjort sammenlikninger med en tilsvarende undersøkelse i Danmark. Flere dansker enn svensker stiller relativt ofte merkekrav.
Bak undersøkelsen står organisasjonene i samarbeidsprojektet ModUpp2020: Bra Miljöval (Naturskyddsföreningen), EU Ecolabel (Miljömärkning Sverige), Fairtrade Sverige, KRAV, MSC (Marine Stewardship Council), Svanen (Miljömärkning Sverige) och TCO Certified (TCO Development).
Undersøkelsen ble sendt ut i mai i år til personer med tilknytning til anskaffelser og bærekraftspørsmål i svenske kommuner, landsting og statlige myndigheter. Formålet var å kartlegge synet på bærekraftige anskaffelser og hvorledes bruk av merker og sertifiseringer benyttes i offentlige anskaffelser for å bidra til en bærekraftig utvikling. Blant de 208 personene som var med i undersøkelsen var 69,5% fra kommuner, 21% fra statlige virksomheter og 9,5% fra region/ landsting.
Dansk-svensk sammenlikning
Resultatet av undersøkelsene er i rapporten sammenstilt med en tilsvarende dansk studie. Det konstateres at offentlig sektor kjenner til mulighetene for å bruke merker og sertifiseringer, men drar ikke nytte av kunnskapen. 83% i Sverige er enig i at loven om offentlige anskaffelser har åpnet for å stille krav med bruk av merker. I Danmark kjenner 88% til at det er mulig å bruke merker i offentlige anskaffelser.
Det fremgår at viljen til å stille krav om bestemte merker er høyere hos svenske enn hos danske politikere. Men tross det, drar de svenske politikere i mindre grad enn de danske nytte av merker. I Sverige anser ni av ti at det finnes store fordeler forbundet med å stille merkekrav i anskaffelser.
Når det gjelder fordelene ved å benytte merker og sertifiseringer, oppgir 90% at det sparer tid og ressurser, og 89% at det gjør det lettere å synliggjøre organisasjonens bærekraftsarbeid. 90% svarer at man med bruk av merker og sertifiseringer ikke behøver å kontrollere og følge opp kravene, for det gjør en uavhengig tredjepart. 88% mener at bruken av merker og sertifiseringer bl.a. bidrar til å nå nasjonale miljømål.
Hvor ofte stilles merkekrav?
Bare 34% i Sverige og 44% i Danmark sier de stiller ofte krav om merker i mer enn halvparten av anskaffelsene, fremgår det av undersøkelsene. I begge land oppgir 35% av de som har svart, at de en gang i blant stiller krav om merker eller sertifiseringer.
12% av de som ble spurt i Sverige, stiller aldri krav om merker i anskaffelsene, og 18% kjenner ikke til om det gjøres id et hele tatt. I Danmark svarte 5% at de aldri stiller krav om merker i anskaffelsene, samtidig som 15% svarer at de ikke vet om de benytter merker.
Bli den første til å kommentere på "Mener bruk av merkekrav gir fordeler – likevel ikke hyppig brukt"