Prispress i offentlige anskaffelser hemmer innovasjon og omstilling. Dagens ensidige fokus på pris i offentlige anskaffelser bremser innovasjon, kreativitet og kvalitet, heter det fra to svenske næringslivsledere. I tillegg risikerer produkter som er bedre for miljøet å bli ekskludert: Det kan ofte bli dyrere med miljøvennlige varer og tjenester for tiden, men på sikt tjener alle på det.
To svenske næringsdrivende uttaler seg om offentlige anbudspraksis på nettsidene til NHOs svenske søster, Svenskt Näringsliv. Det er Karl Johan Börjeson, adm. dir i ProTrain, et selskap som blant annet tilbyr jernbanetransport og utdanner lokførere, og Stina Ljungkvist, adm.dir. direktør i Carlstedt Arkitekter.
Mer på kvalitet, mindre på pris
De to ønsker å se innkjøp basert mer på kvalitet og mindre på pris. Blant de som har erfaring med å jobbe med offentlig sektor og anbud på anskaffelser, er bildet i de fleste tilfeller enstemmig – pris vinner over kvalitet og innovasjon. Dersom innkjøperen velger å gå utelukkende på pris i vurderingen av tilbud, så krever det også at de besitter stor kompetanse på feltet, ellers er det en sjanse for at den anskaffede varen eller tjenesten ikke dekker behovet.
Det handler også om hva innkjøperen ønsker og trenger. Vil de bare sette ned prisen eller trenger de nye innovasjoner, økt holdbarhet og kanskje en helt ny måte å tenke på? I så fall blir det feil å kun gå på pris. For det kan for eksempel ofte bli dyrere med mer miljøvennlige varer og tjenester for tiden, men på sikt tjener alle på det, sier Börjesson.
Får ikke løsningene de trenger
Ljungkvist er enig, og peker på at arkitekter nå opplever konsekvensene av dårlig økonomi i byggebransjen. – Anleggssektoren krever langsiktige bærekraftige og innovative løsninger. Et ensidig fokus på laveste timepris er ikke det samme som en langsiktig god økonomisk løsning for den offentlige oppdragsgiver. Det er heller en risiko for at ingen ønsker å levere på de prispressede kontraktene når økonomien blir bedre – og da får ikke de offentlige aktørene de løsningene de trenger, sier hun.
– Jeg skulle gjerne sett flere anbud hvor det beskrives hvilket problem som skal løses og hvilken funksjon som ønskes. Da ville vi som tilbydere kunne beskrive våre tanker og forslag og vi kunne så koble det til nye innovasjoner, grønn teknologi eller andre ting som fører til økt kvalitet og miljøgevinst, sier hun.
Blir anket for ofte
En annen faktor som kompliserer anskaffelsesprosesser er at det rett og slett blir anket for ofte, sier Börjeson. Dette gjør at alt tar lengre tid og gjør at innkjøperne gjerne velger å kun gå på pris, da dette er vanskeligere å anke. Dermed faller mulighetene for innovative løsninger bort. – Det bør stilles et høyere krav om at den som klager kan oppgi saklig grunnlag. Da blir det lettere for innkjøperne å tørre å gå for noe annet enn pris. Ellers er det stor risiko for at det fortsatt er prisspørsmålet som avgjør, selv om intensjonene skulle ta større hensyn til kvaliteten.
Bli den første til å kommentere på "Mener ensidige fokus på pris bremser innovasjon, kreativitet og kvalitet"