Offentlig bruk av konsulentmeklere opp 467% – nå slås det alarm

Anbud365: Offentlig bruk av konsulentmeklere opp 467% - nå slås det alarmForeningen Innovationsföretagen har gjort undersøkelse om bruk av konsulentmeklere ved kjøp av konsulttjenester i offentlig sektor i Sverige. På bildet direktør i foreningen, Magnus Höij.

Skriv ut artikkelen

Utgiftene til meklere av konsulenttjenester har i Sverige økt med 467% i perioden 2013 – 2018, fremgår det av en undersøkelse i regi av Innovationsföretagen, som nå slår alarm og lanserer fire tiltak for å få slutt på bruken av slike meglere. Foreningen peker på fare for omgåelse av anskaffelsesreglene, og at meklere hverken tar ansvar for produksjon eller resultat av konsulenttjenestene de formidler. I tillegg er det risiko for særbehandling enkelte konsulenter, heter det.

Innovationsföretagen, som står bak undersøkelsen «Konsultmäklare – En utbredd företeelse», er en forening i Almega – en del av Svenskt Näringsliv. Det er 765 medlemsforetak med ca. 37 00 ansatte i Innovationsföretagen – i Almega er det ca. 11000 medlemmer med til sammen over en halv million arbeidstakere.

Undersøkelsen viser at offentlig sektors utgifter til konsulentmeklere har utviklet seg eksplosjonsartet de siste årene. Konsulentmeklere er et mellomledd innenfor offentlige anskaffelser med formidling av konsulenttjenester som hovedvirksomhet. Tall fra 2018 viser at over 4,6 milliarder offentlige kroner gikk til konsulentmeklere – det er en økning på 467% siden 2013.

Risiko for regel-omgåelse

Opplegget innebærer, skriver Innovationsföretagen, en betydelig risiko for at anskaffelsesreglene omgås, samtidig som milliardbeløp av offentlige midler utbetales helt uten offentlig innsyn. Selv om både Konkurrensverket og Upphandlingsmyndigheten har påtalt svikt i anskaffelser og gjort rede for hva som er lovlig og egnet, synes ennå ingen forandring i hvorledes anskaffelser gjennomføres.

Totalt er det, ifølge undersøkelsen, 484 ulike aktører i offentlig sektor som har hatt utgifter til konsulentmeklere i 2018.

Særbehandling av enkelt-konsulenter

Konsulentmeklere, heter det i undersøkelsesrapporten, tar i praksis hverken ansvar for produksjon eller resultater, men har en tilbøyelighet til å fokusere utelukkende på pris. I systemet finnes store muligheter for særbehandling av enkelte utvalgte konsulenter, noe som synes å forekomme i stor utstrekning og selvsagt er ulovlig. Fremgangsmåten medfører også risiko for at anskaffelser som burde være offentlige, blir private – uten at anskaffelsesreglene legges til grunn.

Innovationsföretagen lanserer fire tiltak:

  • Konkurrensverket og Upphandlingsmyndigheten må ta disse spørsmålene på alvor. Det kreves tydelige retningslinjer som peker på hvor grensen går for det lovlige når det gjelder offentlige anskaffelser og konsulentmeklere.
  • Offentlige oppdragsgivere bør se nærmere på sine rutiner i forbindelse med anskaffelser og forsikre seg om at man holder seg innenfor lovens rammer og har en langsiktig, bærekraftig strategi for de anskaffelsene, oppdrag og prosjektene som berøres.
  • Avtaler som bryter med anskaffelsesreglene og prinsippene i Konkurrensverkets og Upphandlingsmyndighetens rapport om konsulentmeklere bør sies opp snarest og nye anskaffelser som er forenlige med anskaffelsesreglene og i sunn konkurranse, bør settes i gang.
  • Sveriges kommuner och Regioner (tidligere Sveriges Kommuner och Landsting) bør initiere en informasjonskampanje for å få slutt på feilaktig regelbruk og følge opp at resultat oppnås.

Bli den første til å kommentere på "Offentlig bruk av konsulentmeklere opp 467% – nå slås det alarm"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.