En mellomting mellom en anskaffelse og et foreningsbidrag – ikke ulikt sosiale entreprenører – med et innslag av innovasjon har slått rot i Sverige. IOP som dette offentlige-private partnerskapet kalles, er ide-drevet, dvs. noe nær norske ideelle virksomheter. Godt 500 IOP’er er i gang i vårt naboland i øst nå, ifølge deres interesseorganisasjon, Famna. Ofte er det viktige velferdsutfordringer IOP’ene er engasjert i.
Idedrevet offentlig-privat samarbeid (idea-driven public partnership) slo rot i Sverige for om lag 15 år siden under forkortelsen IOP. Lenge var dette omstridt, ettersom modellen lå et sted midt mellom en anskaffelse og et foreningsbidrag. Det har imidlertid roet seg i dag. Her hjemme likner det på former for samarbeid med ideelle virksomheter, ispedd ikke lite innovasjon.
Rapport og guide
Famna er en interesse- og kunnskapsorganisasjon som sammen med sine medlemmer synliggjør den idédrevne sektorens rolle, egenart og potensial i svensk velferd. Organisasjonen har nettopp lansert en rapport, «501 løsninger – hvordan møter vi samfunnsutfordringer med innovativt offentlig partnerskap». Her kan man lese om status for IOP-løsninger i dag. Mer enn 50 % av kommunene og over 70% av regionene har minst én IOP – og antallet øker. Famna lanserer i tillegg til sin rapport også en håndbok «IOP – How it works» med blant annet en steg-for-steg-guide for hvordan man får til en IOP.
Akkurat nå er det over 500 pågående idédrevne offentlige partnerskap rundt om i landet ifølge Famnas siste tall, heter det på nettsiden til Sveriges Offentliga Inköpare (SOI). Åpenbart er det kommuner og regioner som har signert både en og to avtaler med de med ideer. Men fortsatt er det mange hvite flekker på kartet.
Stadig flere IOP
De siste årene er det in Sverige blitt snakket mer og mer om idébasert offentlig partnerskap (IOP) og dets potensiale. Samarbeidsformen IOP er nå oppdatert og mer vanlig enn mange tror. Fra IOP-sammenstillingen som Famna laget i løpet av 2024/25, ser det ut til at den trege IOP-starten er overvunnet og stadig flere IOP-er signeres, fremgår det på SOI-siden.
Idébasert offentlig partnerskap er en viktig samarbeidsform som utfyller sikkerhetsnettet et velferdssystem danner i samfunnet. Flere av dagens samfunnsutfordringer krever samarbeid, ingen parter kan håndtere disse alene, derfor mener mange det er viktig å spre kunnskap om IOP.
En arbeidsmetode
Samarbeidsformen kan utgjøre én arbeidsmetode blant flere for å håndtere presserende samfunnsutfordringer. En arbeidsmåte som tillater justeringer og endringer innenfor rammen av et strukturert samarbeid på tvers av sektorgrenser. For eksempel kan IOP brukes til å hindre rekruttering til kriminelle gjenger, redusere ensomhet og isolasjon blant eldre eller styrke den psykiske helsen til unge – for å nevne noen eksempler.
Famna har identifisert 623 unike IOP-er (hvorav 501 anses som aktive) som er utgangspunktet for fakta og trender som presenteres i rapporten. Dette er en første sammenstilling, en oversikt som trolig vil føre til flere spørsmål og for å gi ytterligere svar kreves det flere og flere dyptgående analyser. På sikt håper de å kunne bidra med større forståelse for IOP-formens suksessfaktorer og betydning i et samfunnsperspektiv.
Bli den første til å kommentere på "Over 500 ide-drevne offentlige-private partnerskap i gang i Sverige"