Rapport: Innfør karaktersetting – det kan redusere kvalitets-usikkerhet i anskaffelser

Anbud365: Rapport: Innfør karaktersetting - det kan redusere kvalitets-usikkerhet i anskaffelser- En karaktermodell vil både kunne heve kvaliteten og bidra til et sunnere marked for offentlige anskaffelser. Vi viser at slike muligheter er innen rekkevidde, sier Malin Arve, professor ved Norges Handelshøyskole. Hun er en av fire professorer som står bak en fersk svensk rapport. Om et par dager kan du høre henne på Anbud365-dagen, da om grønne anskaffelser sett med en samfunnsøkonoms øyne. På bildet til venstre, sammen med professor Sofia Lundberg – medforfatter av rapporten.

Skriv ut artikkelen

Reglene for offentlige anskaffelser bidrar til usikkerhet om kvaliteten på fremtidige leveranser. Det kunne avhjelpes gjennom et åpent rangeringssystem med karaktersetting på leverandører, skriver fire forskere i en ny SNS-rapport. Blant forskerne er også norske Malin Arve, professor ved Norges Handelshøyskole. Om to dager, 5. juni, står hun på talerstolen på Anbud365-dagen. Der er hennes tema grønne anskaffelser sett med en samfunnsøkonoms øyne. Ikke umulig at også kommer rinn på den rykende ferske rapporten.

Ved offentlige anskaffelser skal oppdragsgivere normalt ikke ta hensyn til hva leverandørene har utført tidligere. En slik ordning bidrar til unødvendig lav kvalitet, skriver Sofia Lundberg, Malin Arve, Mats Bergman og Lars Henriksson i SNS-rapporten «Vurder leverandørene! Økt effektivitet med ratingsystemer i offentlige anskaffelser».

Rapporten presenteres i dag, 3.juni, på et arrangement i Stockholm.

SNS står for Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, som er en svensk uavhengig forening, der 290 av Sveriges fremste foretak, myndigheter og organisasjoner er medlem. Rollen er å være en møteplass for saklig samfunnsdebatt og en kilde til kunnskap for beslutningstagere.

Vurdere leverandørene

– På papiret kan selv leverandører som ikke holder mål, fremstå som gode og oppfylle kriteriene. Leverer de da dårlige varer eller til og med gjør noe ulovlig, havner kundene i en vanskelig situasjon. Når kontrakten først er skrevet, blir det komplisert å si opp avtalen eller kreve erstatning, sier Sofia Lundberg, professor i økonomi, ifølge en pressemelding.

På en lignende måte som forbrukere legger igjen anmeldelser på internett, bør offentlige innkjøpere kunne vurdere leverandører i et åpent system, sier forskerne. Det ville anspore leverandørene til å opprettholde god kvalitet, da mangler ville svekke mulighetene for nye kontrakter.

Ingen vesentlige juridiske hindringer

– Vi pekte på denne muligheten allerede i SNS Økonomiske råds rapport 2022. Nå har vi gått videre og undersøkt vilkårene for å innføre karaktersetting i praksis. Og vi kan ikke se noen vesentlige juridiske hindringer for det, sier Lars Henriksson, professor i rettsvitenskap.

Rangering av leverandører åpner også for oppfølging og tilbakemeldinger av en art som ikke er mulig i dag, skriver forskerne. De understreker også at et ratingsystem vil kunne gjøre det lettere for små og mellomstore bedrifter å by på offentlige anskaffelser.

Avskrekke useriøse

– Med gode karakterer fra tidligere leveranser kunne litt mindre aktører konkurrere om offentlige kontrakter uten å måtte gå gjennom noen tunge og kostbare prosesser for å demonstrere sin kompetanse, ifølge professor i økonomi, Mats Bergman.

Med åpen informasjon om hvordan leverandørene har opptrådt, vil det offentlige anskaffelsessystemet også kunne tiltrekke seg mer seriøse aktører og avskrekke de som er useriøse eller driver med økonomisk kriminalitet, resonnerer forskerne.

Om rapporten

«Rapporten Vurder leverandørene! Økt effektivitet med ratingsystem i offentlige anskaffelser» er en oppfølging av svenske Økonomirådets rapport 2022: «Offentlige anskaffelser – i grenselandet mellom økonomi og juss», hvor forskerne pekte på en rekke problemer med hvordan offentlige anskaffelser gjennomføres og foreslås – et rangeringssystem for leverandører. Nå har de gått videre og undersøkt hvordan et slikt system kunne fungere og om det er noen juridiske hindringer for å innføre systemet.

Bli den første til å kommentere på "Rapport: Innfør karaktersetting – det kan redusere kvalitets-usikkerhet i anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.