En fersk sjekkliste til bruk for å avsløre useriøse leverandører i offentlige anskaffelser inneholder hele 63 avkrysningspunkter. Det er Sveriges Økokrim, Ekobrottsmyndigheten, som står bak listen. 25 av de 63 punktene – som egentlig er varselsignaler – er de farligste, de innebærer høy risiko. Myndigheten minner imidlertid om at punktene er indikasjoner, ikke bevis.
Gjennom å krysse av på sjekklisten “Vet du hvem du gör affärer med?” kan man finne ut om de aktuelle leverandørene er til å stole på. Rutene representerer såkalte varselsignaler.
Et enkelt kryss i rutene på listen betyr ikke nødvendigvis at selskapet eller eieren er useriøse, påpeker myndigheten. Jo flere varselspunkter som krysses av, desto større er risikoen og desto større er behovet for å gjøre en dypere undersøkelser.
De farligste
På listen er noen av punktene markert med fet, sort skrift. Det er de farligste varselsignalene, de innebære høy risiko. 25 av de 63 avkrysningspunktene på listen er uthevet på den måten.
Varselsignalene på listen er kjennetegn på useriøse aktører uansett hvilken bransje de er aktive i, poengterer Ekobrottsmyndigheten.
Blant målgruppene for sjekklisten finnes ikke minst de som holder på med å gjøre anskaffelser.
Indikasjoner, ikke bevis
Avkrysningssignalene – eller punktene – er bare indikasjoner og ikke noe bevis på at foretaket er useriøst. Derfor er det alltid viktig å se nærmere på hva signalene skyldes, understreker Ekobrottsmyndigheten.
Punktene som gjelder selskapet er delt inn i en generell (9) og fem nærmere definerte kategorier: Kontaktinformasjon (6), gjeld (3), økonomi (9), styret (7) og revisor/årsberetning (9). Tallene i parentes forteller hvor mange varslingspunkter det er lagt under hver av kategoriene.
Tilsvarende for representanter for selskapet er en generell (7) og to nærmere spesifiserte kategorier – økonomi (7) og andre selskapsengasjementer (6).
Bli den første til å kommentere på "Sjekkliste med 63 varselsignaler i kampen mot de useriøse"