Skal utrede kvalitetskriterier til bruk ved evaluering av tilbud

Anbud365: Skal utrede kvalitetskriterier til bruk ved evaluering av tilbudCivilminister Erik Slottner er inspirert av en forskerrapport der bl.a. den norske professoren Malin Arve var med. Det har ført til at han har bedt Konkurrenseverket innen 30. november i år rapportere på innføring av kvalitetskriterier ved evaluering i offentlige anskaffelser (foto: Arve/Helge Skodvin, Slottner/KD).

Skriv ut artikkelen

Svenskene er nå i gang med utredninger for å fremskaffe mulige kvalitetskriterier i tilbudsevalueringer i offentlige anskaffelser. Leverandører, heter det fra regjeringen i Sverige, etterspør økt mulighet til å konkurrere med kvalitet i stedet for lavest pris. Kanskje kan karaktersetting av leverandørs kvalitetsinnsats i tidligere kontrakter bli virkelighet. Den svenske regjeringen er inspirert av en rapport fra et svensksbasert forskerteam, der professor ved Norges handelshøyskole, Malin Arve, var med.

Det er et to-leddet oppdrag Konkurrensverket i Sverige har fått fra sin regjering. Det ene er å komme med forslag som gjør det lettere for oppdragsgivere å avvise unormalt lave anbud som ikke er seriøse. Rapport om dette oppdraget skal foreligge 30. september i år.

Kvalitetskrav

Nøyaktig to måneder etterpå skal den andre delen av oppdraget foreligger i rapports form. Det går ut på å analysere vilkårene for å komme med forslag til en effektiv, forholdsmessig og pålitelig metode for å vurdere i hvilken grad leverandører oppfyller kvalitetskravene i offentlige kontrakter.

I gjennomgangen av den nasjonale anskaffelsesstrategien som ble gjennomført i 2023, kom det frem at så vel leverandører som anskaffelsesmyndigheter og enheter vurderer at bruken av kvalitetskriterier i tilbudsevalueringer i offentlige anskaffelser er begrenset, skriver regjeringen. De etterspør økt mulighet til å konkurrere med kvalitet i stedet for lavest pris.

Insentiv

At resultater fra tidligere leveranser ikke er et kriterium i evalueringen kan føre til at insentivene for en leverandør til å opprettholde kvaliteten på leveransen av varer eller tjenester synker mot slutten av kontraktsperioden, fremholdes det. Ved innkjøp i privat sektor er det sterkere insentiver for leverandører til å opprettholde kvalitet gjennom hele kontraktsperioden, da dette kan føre til ny kontrakt. Å levere enda høyere kvalitet enn det som kreves under en kontrakt eller annen merverdi kan i denne sektoren føre til at kjøper får god tillit til selger og favoriserer fremtidig forretning.

Regjeringen minner også om at Upphandlingsmyndigheten i sitt reguleringsbrev for budsjettåret 2024 fikk i oppgave å analysere bruken av kvalitetskriterier i tilbudsevaluering. Oppdraget omfatter å analysere mulighetene for å bedre konkurransen på det offentlige markedet ved å øke bruken av evalueringsmodeller som inkluderer kvalitetsaspekter.

Utvalg med norsk professor

Bakgrunnen for «kvalitetsoppdraget» er ikke minst arbeidet som et forskerteam bestående av professorene Sofia Lundberg, Malin Arve, Lars Henriksson og Mats Bergman har utført. I en rapport foreslår de at det bør innføres et sentralt system der innkjøpsorganisasjoner skal vurdere ytelsen til leverandørene. Tanken er at vurderingen skal kunne brukes i fremtidige anskaffelser, blant annet i kvalifiseringsfasen og evalueringsfasen. Rapporten ble presentert 3. juni 2024 på et seminar ved Næringslivets og samfunnets studieforbund (SNS).

I sin Økonomiske Konjunkturrapport 2022 foreslår SNS at det skal innføres et system med informasjon om kvaliteten på leverandørenes tidligere leveranser i offentlig sektor. En mulighet for anskaffelsesmyndigheter og instanser til å vurdere leverandører i et åpent system kan ifølge SNS oppmuntre leverandørene til å opprettholde god kvalitet (Se Anbud365s omtale: Vurder leverandørene! Økt effektivitet med ratingsystemer i offentlige anskaffelser, SNS-analyse 103, juni 2024).

Noen prøver

Noen offentlige etater har hatt eller har til hensikt å innføre et system for vurdering av ytelsen til leverandører, skriver den svenske regjeringen i sin oppdragsbeskrivelse. Det svenske Trafikverket brukte UppLev-systemet i 2016/2022 for å vurdere og evaluere leverandører og i en rekke anskaffelser baserte tildelingen av kontrakter på utfallet av tidligere leveranser. Arbetsförmedlingen har varslet at myndigheten fra 2025 har til hensikt å publisere vurderinger på kvaliteten på leverandørenes leveranser i Rusta och matcha valgfrihetssystem.

Almega, en stor forening i Svenskt Näringsliv er en smule betenkt: – Å følge opp at leveransen holder kvaliteten etter det som er avtalt er selvsagt bra og viktig. Å utvikle en generell metode for vurdering av utførelsen av ulike typer offentlig innkjøpte oppdrag er imidlertid komplekst og medfører også risiko for rettsusikkerhet, noe jeg tidligere har påpekt om forslaget i SNS-rapporten, sier Ulrica Dyrke, anskaffelsesekspert hos Almega.

Bli den første til å kommentere på "Skal utrede kvalitetskriterier til bruk ved evaluering av tilbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*