Et svensk/finsk EU–prosjekt skal nå utvikle metoder for å stille sysselsettingskrav ved offentlige anskaffelser. Poenget er å få de som står langt fra arbeidsmarkedet, inn i jobb eller praksisplass. Prosjektet skal særlig rette seg inn mot flyktninger og innvandrere.
Det dreier seg om et EU–prosjekt som krever samarbeidspartnere på tvers av landegrensene. I Sverige er Upphandlingsmyndigheten nasjonalt ansvarlig og Arbetsförmedlingen, Stockholms stad, Göteborgs stad og et par andre kommuner med. Finland er internasjonal partner i prosjektet, der National Institute for Health and Welfare (THL) er nasjonalt ansvarlig. To kommuner er med, deriblant Helsingfors.
Det er ESF–rådet, det europeiske sosialfondet, som har innvilget søknaden om prosjektet og som finansierer det. Prosjektet skal gjøre at Upphandlingsmyndigheten og deres samarbeidspartnere skal utvikle metoder som kan benyttes til å stille sysselsettingskrav ved offentlige anskaffelser.
Flere i jobb eller praksisplass
Målsettingen for prosjektet er at flere individer skal kunne tilbys ansettelse eller praksisplass i kontrakter som kommer til etter gjennomført offentlige anskaffelser. Fokus skal ligge på personer som nylig er kommet de samarbeidende partnerne. Ved å utvikle de metodene som allerede benyttes, mener man å tro at aksepten for slike krav vil øke blant leverandørene og flere kjøpende virksomheter.
I hovedsak er målgruppene kjøpende, offentlige virksomheter, leverandører, beslutningstagere og representanter fra sosialøkonomiske miljøer i tillegg til folk flest.
Kommunikasjonstiltak
Prosjektet skal, skriver Upphandlingsmyndigheten, i stor utstrekning rette seg inn mot ulike kommunikasjonstiltak for å nå ut til å mange kjøpende myndigheter som mulig. Kommunikasjon mot de øvrige målgruppene prioriteres selvsagt også høyt.
Blant tiltakene nevnes konferanser, workshops og spredning av god eksempler og ulike modeller som kan benyttes av de kjøpende myndighetene som ønsker å benytte seg av sysselsettingskrav i sine anskaffelser.
Verktøy for sysselsetting
At prosjektet kommer nå, skyldes at Sverige nylig har fått ny anskaffelseslov og en nasjonal anskaffelsesstrategi. Disse åpner for å stille sosiale krav tydeligere enn tidligere. Kjøpende, offentlige virksomheter kan benytte anskaffelser som et verktøy til å skape ansettelsesmuligheter for personer som står langt fra arbeidsmarkedet, heter det.
Bli den første til å kommentere på "Skal utvikle metoder for å stille sysselsettingskrav ved offentlige anskaffelser"