Sosiale krav i offentlige anskaffelser gir resultater. Det fremgår av en fersk rapport fra svenske Swedwatch, der bl.a. forholdene ved en pakistansk fabrikk i 2015 sammenliknes med situasjonen i 2007. Skal offentlige oppdragsgivere imidlertid virkelig ta ansvar, er forbedringsbehovet skrikende: Risikovurderinger må gjøres i forkant og kontraktoppfølgingen må tilføres ressurser. Her er det langt igjen.
Swedwatch er en ideell, partipolitisk uavhengig forening som ettergår sosiale og miljømessige misforhold koplet til svenskrelaterte foretaks virksomhet i utviklingsland. Formålet er å bidra til å redusere slike misforhold. På konferansen «International Workshop on Public Procurement and Human Rights» i Geneve tidligere i november la Swedwatch fram rapporten «Agents for Change». Rapporten er finansiert av den svenske regjeringen.
Utgangspunktet for rapporten var tre studier: Anskaffelse av kirurgiske instrumenter i Pakistan, kyllingkjøtt i Thailand og kaffe i Brasil. Felles for produksjonen i de tre case’ene er at arbeidsvilkårene ofte er utilstrekkelige og at utnyttelse av arbeidstakerne er utbredt.
Går fremover
Når det gjelder den pakistanske fabrikken, har Swedwatch studier fra 2007 å sammenlikne med. Konklusjonen er at forholdene er blitt bedre etter at landstingene (fylkeskommunene) i Sverige begynte å stille sosiale krav. Det gjelder bl.a. lønn og det å motvirke barnearbeid. Samarbeidet mellom landstingene er et godt eksempel, heter de ti rapporten, på hvordan sosiale krav kan tas med i anskaffelsesprosessen og forbedre arbeidsvilkårene i hverdagen.
En hovedutfordring for svenske offentlige oppdragsgivere er imidlertid fravær av risikovurdering i forkant og overvåking i kontraktsperioden. Selv om landstingene gjennom mange år har arbeidet systematisk og strukturert med sosiale kriterier, har de ikke identifisert matprodukter som et høyrisikoprodukt. Det gjelder generelt og bearbeidet kyllingkjøtt spesielt, heter det. Det samme gjelder kommuner som har oppmerksomhet rettet mot dyrevelferd. De har i sine risikovurderinger hoppet over vilkårene for arbeiderne.
Risikovurdering
Risikovurdering er en nøkkel, understrekes det i rapporten. Når det derimot kommer til oppfølging og overvåking i kontraktsperioden, er det tydelig at offentlige oppdragsgivere sliter. Uten en forpliktelse over lang tid til å følge opp, er det tvilsomt om forbedring av menneskerettigheter og arbeidsforhold materialiserer seg.
Kompetanse, tid, ressurser og politiske retningslinjer er de områdene der det trengs forbedring hvis man ønsker å ta fullt ansvar for sosiale vilkår, påpeker Swedwatch i sin rapport. Et par positive forhold i Sverige er samarbeidet mellom landstingene og en felles rammeavtale for revisjon i kommunesektoren.
I et europeisk perspektiv, fremholdes det i rapporten, har et samarbeide på tvers av landegrensene et potensial til å styrke en sosialt ansvarlig anskaffelsesprosess.
Bli den første til å kommentere på "Sosiale krav hjelper, men risikovurdering og oppfølging er akilleshæl"