Gitt at den omfatter samtlige krav i den aktuelle anskaffelsen og fremdeles er korrekt, kan en tilbyder gjenbruke en ESPD fra tidligere anbudskonkurranse. Det slår en svensk domstol fast. Poenget er at ESPD er ment som et effektiviseringstiltak. I saken ble det reist påstand om at kvalifiseringskrav med tilhørende dokumentasjon også måtte være identiske i de aktuelle anskaffelsene for å kunne gjenbruke ESPD. Det avviste domstolen.
Noen av de største busselskapene i Sverige var aktører da Kammarrätten i Jönköping (mål nr. 31-23 och 32-23) behandlet en klage fra selskapet Keolis som i förvaltningsrätten hadde fått en kjennelse som gjaldt gjenbruk av en ESPD-erklæring mot seg.
Gjenbrukte ESPD-en
Keolis hadde i en anbudskonkurranse levert inn en utfylt ESPD fra en tidligere konkurranse og bekreftet at den fremdeles var korrekt. Det er i pakt med svensk anskaffelseslovgivning, poengtere domstolen.
Oppdragsgiver i den konkrete anbudskonkurransen hadde signalisert at det var ok å komme med en ESPD fra tidligere konkurranse, gitt at den omfattet samtlige krav i den aktuelle anskaffelsen. En tilbyder kunne enten levere en fullstendig utfylt ESPD eller en bekreftelse med henvising til en tidligere konkurranse. Keolis valgte det siste alternativet.
Teknisk eller yrkesmessig kapasitet
Partene er imidlertid uenige om gjenbruk av en tidligere ESPD forutsetter at krav som stilles i anskaffelsen om teknisk eller yrkesmessig kapasitet (kvalifiseringskrav med tilhørende dokumentasjon) må være i overenstemmelse med kravene som ble stilt i den anskaffelsen der ESPD-en opprinnelig ble fylt ut.
Domstolen påpeker at i Upphandlingsmyndighetens veiledning heter at kravene i den nye anskaffelsen skal være «samme/overensstemmende/eksakt de samme». Dette bygger på lovforarbeidene, i selve lovteksten står det at det kreves en bekreftelse på at ESPD-en «fremdeles er korrekt». I ESPD-forordningen, fremholder domstolen, er kravet «fremdeles er korrekt og relevant».
Forenkle
Formålet med ESPD-systemet er å forenkle og redusere den administrative byrden, i særdeleshet for små og mellomstore bedrifter. Gjenbruk er fremhevet som en av flere fordeler med standardskjemaet. EU-domstolen har påpekt at når en nasjonal domstol gjør en tolkning, an nasjonal rett skal den, hvis mulig, tolke den slik at det er resultatet som teller – selv om det fins motsatte opplysninger i forarbeidene til den nasjonale bestemmelsen.
En ordning, konkludere kammarrätten, der gjenbruk av ESPD forutsetter at kvalifiseringskravene må være de samme i tidligere og i den aktuelle anskaffelsen vil kunne motvirke de uttalte forenklings- og effektiviseringshensynene med ESPD-systemet. Og heller ikke være transparente. En slik ordning skulle dessuten i prinsippet umuliggjøre muligheten for å gjenbruke en ESPD ettersom kvalifiseringskravene svært sjelden er de samme i ulike anskaffelser. Og det kunne gjøre det svært mye vanskeligere å gjenbruke en ESPD enn å fylle ut en ny.
Kammarrätten legger til at i tillegg til å bekrefte gyldigheten av ESPD-en må den inneholde den informasjon som etterspørres i konkurransegrunnlaget. Det hadde Keolis sørget for.
Bli den første til å kommentere på "Svensk domstol: Dette må til for å kunne gjenbruke en ESPD"